Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Ce au aflat nou părinții la seminarul lui Komarovski la Chișinău

Ce au aflat nou părinții la seminarul lui Komarovski la Chișinău

Deși are un site, un canal de Youtube, o sumedenie de cărți tipărite, și participări la diverse emisiuni tv, renumitul pediatru ucrainean, Evghenii Komarovsckii, a fost invitat pentru a treia oară la Chișinău. Și de data asta a umplut până la refuz sala cu părinți care doresc să afle cât mai multă informație legată de pediatrie. Ca de obicei, dânsul a vorbit simplu și pe înțelesul celor prezenți, iar temele abordate au fost dintre cele mai diverse.  

Despre febra la copil. Un copil cu febra 39 de grade Celsius, dar care se joacă și e destul de activ, nu e un motiv de îngrijorare, și febra nu trebuie scăzută. În schimb, un copil cu febra 37,2 grade, dar care e palid și pasiv – trebuie neapărat arătat medicului. Febra scade inclusiv atunci când copilul inspiră aerul din cameră care trebuie să fie mai rece decât temperatura corpului lui. Dacă cel mic are febră, compresele reci sunt contraindicate, pe motiv că ar provoca spasmarea vaselor sangvine. Se acceptă doar cele pe frunte, însă cu apă la temperatura camerei. În cazul unei febre mai mari de 38,5 supozitoarele nu fac față. Siropul este cel mai indicat. Explicația este aceea că intestinal gros nu le poate dizolva la o asemenea temperatură.   

Despre coagularea sângelui. Când copilului îi curge sânge din nas, el trebuie să stea în picioare, nici într-un caz culcat, aplecând capul înainte și cu un deget să apese nara din care îi curge sânge. Dacă îi curge din ambele să țină ambele nări astupate și să respire cu gura. Ajută la coagulare dacă i se pune copilului compresă rece la baza nasului, la fel, și consumul de înghețată. Degetul se ține 10 minute, pentru a stopa sângerarea. Dacă după 10 minute sângerarea continuă, la fel și dacă reîncepe peste alte 10 minute, trebuie chemată salvarea.

Despre adenoizi. Consumul de dulciuri și aerul uscat duc la creșterea adenoizilor, care la rândul lor afectează starea de sănătate a copilului. Adenoizii trebuiesc înlăturați dacă există indicatori fizici pentru asta. Nu există nici un fel de medicament minune care poate stopa creșterea lor. Adenoizii cresc în primii șase ani de viață ai copilului. Dacă înlăturați adenoizii unui copil de doi ani, există șansa ca ei să crească din nou. După vârsta de șase ani, adenoizii nu mai cresc.

Despre carii. Acum 20 – 30 de ani copiii veneau de la școală, lăsau gențile și mergeau afară la joacă, respectiv aveau parte mereu de aer curat. Azi, copiii, venind acasă, au acces la tot felul de gadget-uri, dar și la dulciuri. Astfel, dacă copilul are ceva dulce în gură, iar cavitatea lui bucală este uscată (cauzat de aerul uscat din încăpere), cariile sunt garantate.

Despre hipertensiunea intercraniană. Dacă medicul vă spune că aveți un copil care suferă de hipertensiune intercraniană, iar copilul în acest timp e activ, nu îl credeți. Dacă ar exista o colaborare la nivel mai înalt, acest subiect ar putea fi suspendat în 5 minute, dar pentru că nimeni nu se ocupă de asta, părinții aud un diagnostic inexistent, iar copiilor li se prescriu medicamente neeficiente și periculoase.

Foto: sputnik.md

 

Share:

Articole recomandate