Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Atenție la etichetă! Ingrediente periculoase în jucării

Atenție la etichetă! Ingrediente periculoase în jucării

Uniunea Europeană a interzis încă din 2017 utilizarea la fabricarea jucăriilor a următorilor tipuri de ftalaţi: ftalat de bis 2-etilhexil (DEHP), ftalat de butil și de benzil (BBP), ftalat de dibutil (DBP) şi ftalat de dizobutil (DIBP), aceştia având efect perturbator asupra sistemului endocrin!

În perioada sărbătorilor, jucăriile sunt la mare căutare, iar oferta este impresionantă. În acest sens, Asociaţia Pro Consumatori din România oferă câteva sfaturi de care trebuie să ţineţi cont în momentul în care achiziţionaţi jucării pentru copilul vostru sau al rudelor/prietenilor, astfel încât sănătatea lor să nu fie pusă în pericol. Credem că recomandările asociației din România sunt utile inclusiv cumpărătorilor din țara noastră, de aia le redăm în continuare.

Asiguraţi-vă că aţi citit toate etichetele de pe jucării

Fiţi conştienţi de vârsta copilului şi de recomandările de siguranţă făcute de către producător! Nu cumpăraţi jucării care nu au marcajul CE pe produsul propriu-zis sau pe ambalaj. Cu toate că marcajul CE nu este un mod de diferenţiere a produselor de către consumatori, el este un angajament din partea producătorului că produsul respectă cerinţele aplicabile în materie de securitate impuse la nivel de UE, ele fiind cele mai stricte din lume. Marcajul CE arată că în procesul de fabricaţie au fost respectate standardele europene armonizate.

Cerinţele esenţiale de securitate vizează:

- proprietăţile fizice şi mecanice (eliminarea pericolului rănirii, înghiţirii, inhalării etc.);

- inflamabilitatea (materialele nu trebuie să fie inflamabile sau să ardă încet etc.);

- proprietăţile chimice (să nu conţină substanţe chimice periculoase etc.);

- proprietăţile electrice;

- igiena;

- radioactivitatea.

În plus faţă de aceste cerinţe, Comisia Europeană a decis, de-a lungul anilor, interzicerea utilizării în procesul de fabricaţie a unor substanţe periculoase pentru sănătate (ftalaţi, DMF).

Alegeţi jucăriile adecvate vârstei copilului şi abilităţilor lui

Jucăriile care nu sunt destinate unui copil de o anumită categorie de vârstă pot prezenta riscuri pentru siguranţa sa. Asiguraţi-vă că aţi citit şi urmat recomandările privind vârsta - în special simbolul 0 - 3 sau formularea „nu sunt potrivite pentru copiii sub 36 de luni” însoţită de o indicaţie de pericol. Acest simbol şi formularea reprezintă un avertisment şi nu o recomandare.

Nu cumpăraţi jucării cu piese mici pentru copiii sub vârsta de 3 ani, aceştia având tendinţa de a băga în gură jucăriile, iar piesele de mici dimensiuni prezintă un risc de sufocare. Asiguraţi-vă că ochii, nasul (la jucăriile din pluş) şi alte piese de mici dimensiuni sunt bine securizate.

Urmaţi cu atenţie instrucţiunile de folosire

Întotdeauna cumpăraţi jucării de la comercianţii cu amănuntul cunoscuţi şi/sau de la puncte de vânzare online de încredere. O atenţie deosebită trebuie acordată jucăriilor achiziţionate online, jucăriilor primite de copii sub formă de cadouri şi jucăriilor cumpărate la mâna a doua.

Supravegheaţi copiii când se joacă - asiguraţi-vă că toate jucăriile sunt adecvate pentru categoria de vârstă şi abilităţile copilului.

Examinarea periodică a jucăriilor pentru eliminarea acelora care sunt stricate/uzate şi pot cauza un prejudiciu sau un risc pentru sănătatea şi siguranţa copilului. Aruncaţi jucăriile stricate.

Asiguraţi-vă că jucăriile destinate copiilor mai mari sunt ţinute departe de copiii sub vârsta de 36 de luni.

Scoateţi şi aruncaţi toate ambalajele, inclusiv pungile de plastic, carton, hârtie şi bucăţi de plastic (dar se păstrează întotdeauna instrucţiunile!).

Învăţaţi-vă copiii să aranjeze frumos jucăriile, pentru a evita accidentele. Nu lăsaţi jucăriile pe scări sau pe podea în zonele aglomerate ale casei.

 

Sursa: csid.ro; 3dtoday.ru

Share:

Articole recomandate