Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Învăţaţi-vă copilul ce să facă dacă se rătăceşte

Învăţaţi-vă copilul ce să facă dacă se rătăceşte

 

Deși suntem grijulii și atenți, oricărui părinte i se poate întâmpla. O clipă de neatenție și copilul dvs se poate rătăci, în special când sunteți în zone aglomerate. Există câteva reguli prin care puteţi evita un asemenea necaz. Iată câteva sfaturi:

- Învăţaţi-vă copiii că atunci când se rătăcesc, fie în oraş, în parcuri, în gări, pe aeroporturi sau în centrele comerciale, aceştia trebuie să se adreseze Poliţiei sau reprezentanţilor instituţiilor din zona în care s-au pierdut.

Spune-i să ceară ajutor din partea unei alte mămici cu copii. Atunci când copilul a învățat numărul de telefon și numele părinților, îi putem spune să apeleze la orice mămică pentru a-i ajuta. Conform specialiștilor, este cea mai sigură opțiune.

Stabiliți un punct de reper. Dacă sunteți la un eveniment sau într-un centru comercial aglomerat, stabiliți un punct de reper clar (lângă un monument care îi place, lângă un restaurant etc.)

Faceți-i o fotografie înainte de a merge la un eveniment public cu multă lume. Va fi mai ușor să-l identificați. În loc să le explicați oamenilor cum arată, le arătați fotografia. În plus, chiar dacă nu se rătăcește, veți avea o fotografie frumoasă de la fiecare eveniment (și nu numai). 

- Copilul trebuie să cunoască regulile principale de protecție atunci când vine vorba de persoane străine. Asta nu înseamnă că trebuie să-l învățați să nu vorbească cu străinii, ci că trebuie să cunoască pericolele și care sunt condițiile în care este bine să vorbească cu aceștia.

- Învață-l adresa de acasă. Dacă poate vorbi coerent, trebuie să își cunoască numele și adresa complet, poate chiar și un număr de telefon, informații vitale pentru a fi ajutat.

Jocul “hai să stăm aproape”. Uneori este greu, însă propuneți-i asta ca pe un joc. Niciunul nu se îndepărtează de celălalt, iar asta este cea mai bună variantă de a preveni pierderea copiilor.

- Dacă te pierzi, oprește-te unde ești și țipă! În mod normal, copiilor nu le este permis să țipe în public, însă este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le pot face într-o astfel de situație. Așa că, din când în când, lasă-i să țipe, dar mai ales, spune-le cât de tare trebuie să țipe pentru a-i auzi.

Creați un accesoriu cu numărul de telefon al unuia dintre părinți. Dacă aveți un copilaș activ și vă este frică să nu se rătăcească, creați o brățară sau un pandativ pe care să scrieți un număr de contact. 

Chiar dacă nu concepi să se întâmple asta sau consideri că îți veghezi foarte bine copilul, îți recomandăm să ai aceste discuții cu el și să ții cont de faptul că nu vei fi singura care va avea grijă de el. Copilul se poate pierde cu bunica sau cu bona.

Foto: knack.be

Share:

Articole recomandate