Medic pediatru: Cum să limităm consumul de zahăr la copii

Medic pediatru: Cum să limităm consumul de zahăr la copii

Încă de la naștere copiilor le place gustul alimentelor dulci, așa că cel mai firesc gest este să fie amânată cât mai mult introducerea acestora în alimentație. Este puțin probabil că introducându-le târziu alimentele dulci să nu fie acceptate. Cu cât le va consuma mai târziu, cu atât va afla mai târziu de existența gustului de dulce, care place tuturor, susține medicul pediatru, Irina Costache. 

Copiii care consumă zahăr, predispuși la boli

Consumul de alimente bogate în zahăr pe tot parcursul copilăriei poate duce la boli care pot fi prevenite, precum bolile de inimă, diabetul zaharat, obezitatea și hipertensiune arterială. De aceea, American Heart Association a făcut recomandarea de a evita adăugarea de zahăr înainte de vârsta de 2 ani în alimentația oricărui copil. 

Cercetările efectuate în SUA arată că aproape jumătate dintre toți copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 8 luni au primit deja un fel de desert sau băutură îndulcită. Deși ați putea crede că puțin zahăr nu dăunează, introducerea dulciurilor atât de devreme poate modela preferințele gustului copilului. Orice îndulcitor este tot un zahăr, înlocuirea zahărului ca atare cu un îndulcitor, chiar și unul natural, va oferi copilului același dulce de care e bine să nu știe cât mai multă vreme, chiar dacă aparența este de „mai sănătos”. Dacă băuturile și alimentele dulci sunt disponibile pentru copil, indiferent de sursa dulcelui, acesta va prefera să le mănânce și nu va mai rămâne spațiu în stomacul mic pentru alimentele nutritive pe care e bine să le consume. 

Industria alimentară face foarte dificilă găsirea alimentelor care nu sunt făcute cu adaos de zahăr. Chiar și în alimentele care sunt considerate sănătoase, cum ar fi pâinea integrală, au adăugat puțin zahăr, de aceea, este extrem de important să fie evitate alimentele și băuturile care conțin zahăr adăugat. 

Consumul de zahăr la copii poate fi limitat

Aportul de zahăr la copilul de peste 2 ani poate fi limitat prin înlocuirea alimentelor îndulcite cu unele fără zahăr, dar cu un gust plăcut:

  • Oferiți copiilor apă sau lapte simplu, în loc de băuturi zaharoase 
  • Evitați sucurile, chiar și pe cele naturale și înlocuiți-le cu fructe moi, cum ar fi bananele, piersicile coapte și conservele de fructe scurse (ambalate în apă sau suc 100%, nu în sirop)
  • Fructele deshidratate sunt foarte utile mai ales iarna, când fructele proaspete lipsesc
  • În loc de înghețată oferiți un desert de iaurt simplu, cu lapte integral sau cu fructe proaspete
  • Evitați cerealele care conțin zahăr, e bine să fie citite toate etichetele
  • Pastele de grâu integral pot fi o soluție foarte corectă de carbohidrați, necesari unui ritm alert de creștere mai ales în primii ani de viață

Consumul de sucuri de fructe nu este recomandat

Noțiunea de zahăr total cuprinde și zahărul liber și zahărul adăugat. Zahărul liber este deja conținut natural în legume, fructe, lactate. Nu este necesar de fapt să fie vreodată adăugat zahăr din exterior. Chiar dacă sucul de fructe natural nu are adaos de zahăr din punct de vedere tehnic, are tot atât de mult zahăr natural și îi lipsește fibra dietetică din fructele întregi.

Astfel Academia Americană de Pediatrie recomandă să nu existe sucuri în alimentația oricărui copil, chiar și cele naturale înainte de vârsta de 1 an, deoarece consumul de suc la sugari poate duce la:

  • obezitate dar cu carențe de nutrienți și vitamine
  • risc crescut de apariție a cariilor dentare
  • risc crescut de diaree, gaze și balonare
  • risc crescut de expunere la bacterii în sucurile nepasteurizate

Recomandări pentru părinți

Comitetul ESPGHAN pentru nutriție recomandă un consum extrem de redus de zahăr, minimizat la  <5% din aportul de energie pentru copii și adolescenți (cu vârsta ≥ 2-18 ani). Consumul de zahăr liber ar trebui să fie și mai mic în cazul sugarilor și copiilor cu vârsta de sub 2 ani, practic redus la zero. 

Acolo unde este posibil, zahărul trebuie consumat într-o formă naturală prin lapte matern, lapte, produse lactate neîndulcite (iaurt) și fructe proaspete intacte, mai degrabă decât ca sucuri de fructe, smoothie-uri sau băuturi și produse din lapte îndulcit. Zahărul trebuie consumat ca parte din masa principală, nu sub formă de gustări. 
Băutura recomandată copiilor este apa. Un obicei format sănătos din primii doi ani de viață va contribui la un școlar și adolescent cu obiceiuri sănătoase, ferit de riscurile obezității sau bolilor cardiovasculare pe termen lung.

Sursa: reginamaria.ro

 

Adaugă comentariu