Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Cum sunt hrăniți copiii la școală în diferite țări

Cum sunt hrăniți copiii la școală în diferite țări

Fie că li se dau de acasă boxe cu mâncare, fie că sunt hrăniți chiar la bufetul instituției, dar elevii din toată lumea mănâncă la școală. Cel mai curios e că țări dezvoltate precum SUA și Marea Britanie nu prea sunt atente la alimentația copiilor, aceștia fiind hrăniți în mare parte cu fast-food. O fi oare din această cauză SUA și Marea Britanie țările cu numărul cel mai mare de obezi?

Spre exemplu, în Iran, conform legislației, elevilor până la 14 ani li se cuvine zilnic câte un pahar de lapte, fistic, fructe proaspete și biscuiți. Dar mamele deseori le dau copiilor cu ei caserole în care se conține orez, roșii și un kebab din carne de miel.

 

Sistemul alimentației școlare din Coreea de Sud este unul dintre cele mai bune din lume. Copiii primesc supă și garnitură, de obicei orez. Aceștia mai primesc fructe și legume proaspete, salată, fructe de mare. Elevii care sunt prea slabi primesc și ulei de pește într-o lingură porționată.

 

În Japonia sistemul de alimentație în școli este asemănător celui din Coreea de Sud: obligatoriu supă fierbinte, orez, ceva din carne, salată și lapte. În această țară elevii nu au voie să aducă mâncare de acasă până când ajung în clasele mari, iar în școli nu există aparate automate cu produse alimentare. Elevii nu mănâncă în ospătărie, ei îmbracă hălățele albe, își iau mâncarea și mănâncă în clase împreună cu colegii și profesorul.

 

În Marea Britanie, hrana pentru elevi constă de obicei din cartofi prăjiți, morcov, terci din orez, salată din legume, fructe și napolitane belgiene cu glazură de ciocolată. Aici școlile au buget redus și copiii mănâncă în mare parte fast food. Însă Marea Britanie este cea mai obeză țară din Europa și se clasează pe locul doi în lume la acest capitol.

 

În SUA, prânzul unui elev constă din piersici consevate, porumb, carne de pui și supă. În școlile din SUA alimentația diferă, dar cel mai des copiii sunt hrăniți ca și în Marea Britanie cu fast food și semifabricate – carne de pui, cartofi-pai și pizza. Părinții în mare parte le dau copiilor mâncare la pachet.

 

În Turcia părinții le dau de acasă copiilor mâncare. În caserolă la aceștia se găsește pâine din secară, miez de nucă, struguri, măr, semințe de rodii și chefir. Aceste alimente stimulează activitatea creierului.

 

În Thailanda, meniul unui școlar constă din carne de porc pregătită în sos, orez și budincă în frunze de banan.

 

În Franța copiii mănâncă pește, spanac, cartofi, salată, cașcaval și pâine. Francezii consider că prânzul este masa principală și pauza elevilor durează 1-2 ore. În această perioadă copiii au voie să meargă acasă pentru a lua masa.

 

Finlanda este foarte atentă în ceea ce ține de alimentația copiilor. Aceștia își pot alege din ceea ce oferă ospătăria instituției care ține cont de dieta copiilor și de anumite aspect ale regimului lor alimentar în funcție de starea de sănătate sau de religie. În imagine vedem chifteluțe din carne cu sos, salată, cartofi, fulgi de ovăz.

 

În Rusia copiii primesc dejun gratuit, iar pentru prânz trebuie să plătească. Dar nu este clar mereu unde e dejunul și unde e prânzul. În imagine vedem hrișcă, crenvurști și ceai.

 

În Ungaria elevii primesc multă mâncare la prânz. Aici vedem supă cu tăiței, fasole cu carne, pâine și nucușoare.

 

În Israel mâncarea copiilor constă de obicei din fructe proaspete, un baton de musli, dulciuri, tartine din turte de grâu.

 

Foto și informații: adme.ru; maschiofood.com

Share:

Articole recomandate