Odoraș.

Odoraș.

Linex

Testiculul necoborât – netratată la timp, afecțiunea poate duce la infertilitate și cancer

Testiculul necoborât – netratată la timp, afecțiunea poate duce la infertilitate și cancer

„Testiculul necoborât este cea mai frecventă afecțiune genitală la copil. În jur de 3% din băieții născuți la termen se nasc cu testicul necoborât în scrot, procentul fiind mai mare - 30% - în cazul celor veniți pe lume prematur sau cu greutate mică la naștere. Această anomalie trebuie corectată pentru a preveni complicațiile la vârsta adultă, printre acestea numărându-se infertilitatea și cancerul testicular.” - explica Dr. George Salavastru, medic primar chirurgie pediatrică.

Testiculele, organe reproductive masculine, se formează în perioada intrauterină în abdomenul fătului, iar înainte de naștere, acestea încep să coboare progresiv, traversând canalul inghinal. Astfel, la naștere, testiculele se află în scrot. Dacă unul sau ambele testicule nu sunt localizate în bursa scrotală, se pune diagnosticul de testicul necoborât sau criptorhidie. Aproximativ 90% din testiculele necoborâte sunt situate la nivelul canalului inghinal și într-un procent mai mic în afara acestuia (ectopic) sau intraabdominal.

Factorii de risc pentru testiculul necoborât

Criptorhidia apare din cauza unor anomalii produse în timpul dezvoltării fetale. Implicate sunt cauze genetice și hormonale, fără a fi însă pe deplin cunoscute. Printre factorii de risc ai acestei malformații, se numără:

  • Nașterea prematură (în jur de 30% din băieții născuți prematur sunt diagnosticați cu testicul necoborât);
  • Antecedentele familiale de criptorhidie: de exemplu, un frate cu criptorhidie;
  • Greutatea mică la naștere.

Cum se diagnostichează testiculul necoborât

Testiculul necoborât în scrot se observă de obicei la prima examinare a nou-născutului, de către medic sau părinți. În acest caz, doctorul neonatolog va recomanda părinților un consult în serviciul de chirurgie pediatrică unde, ulterior, medicul specialist va stabili poziția ectopică a testiculului prin examenul clinic și ecografie abdominală, care poate fi completată de alte investigații imagistice precum RMN-ul.

Dacă la ecografie și examenul clinic nu se evidențiază testiculul pe traiectul canalului inghinal și se suspicionează poziționarea acestuia în cavitatea abdominală, se poate practica explorarea abdominală laparoscopică.

Care sunt complicațiile testicului necoborât

Pentru o bună dezvoltare a testiculului și pentru o producție normală de spermatozoizi, este necesară o temperatură sub 37 grade Celsius, cum este cea din interiorul bursei scrotale, aflată în afara corpului. Un testicul necoborât va produce o cantitate mult mai mică de hormoni testiculari și spermatozoizi, pentru că va fi afectat de temperatura abdominală crescută. De aceea, criptorhidia impune tratament.

În absența terapiei, la vârsta adultă pot apărea:

  • Infertilitate;
  • Cancer testicular;
  • Producție scăzută de hormoni necesari dezvoltării caracterelor sexuale masculine.

Testiculul necoborât se tratează chirurgical

În primele 9 luni de la naștere, 80% din testiculele necoborâte se pot poziționa singure în scrot. Dacă acest lucru nu se întâmplă, este nevoie de intervenție chirurgicală, care se va efectua între 9 luni - 2 ani. Aceasta se realizează cu pacientul complet adormit (anestezie generală). Se face o incizie în pliul inghinal abdominal pentru explorare, iar prin bursa scrotală nou creată, se realizează coborârea și fixarea testiculului.

Durata intervenției chirurgicale este de aproximativ o oră, iar timpul de spitalizare este de 24 ore dacă se optează pentru intervenția chirurgicală clasică. În cazul intervenției chirurgicale laparoscopice, în general, copilul pleacă în aceeași zi acasă. 

Sursa: reginamaria.ro

Share:

Articole recomandate