Odoraș.

Odoraș.

Linex

Pediatrul Dorina Agachi, despre uleiul de pește, de care mama și bebe au mare nevoie

Pediatrul Dorina Agachi, despre uleiul de pește, de care mama și bebe au mare nevoie

Medicul pediatru Dorina Agachi, care activează în cadrul clinii Pediatrica, menționează elementele esențiale de care are nevoie bebe pentru a se dezvolta corect.  Într-un articol pe pagina instituției medicale, specialistul s-a axat pe importanța administrării uleiului de pește.

Uleiurile de peşte provin din ţesuturile peştelui gras, cunoscut deopotrivă sub numele de peşte uleios cum ar fi păstrăvul, macroul, tonul, heringul, sardinele şi somonul. Uleiurile de peşte captează atenţia nutriţioniştilor şi a profesioniştilor în domeniul sănătăţii datorită celor două ingrediente principale: acidul docosahexaenoic (DHA) şi acidul eicosapentaenoic (EPA), ambele făcând parte din acizii grași omega-3.

Dorina Agachi menționează că 40% din acizii graşi polinesaturaţi din creier sunt compuşi din acidul docosahexaenoic. Acesta constituie 60% din acizii graşi polinesaturaţi prezenţi în retină. Jumătate din greutatea membranei plasmatice a neuronilor este alcătuită din acest acid. De asemenea, laptele matern este bogat în acid docosahexaenoic. Astfel, studiile au demonstrat faptul ca suplimentele cu ulei de pește bogate în EPA și DHA contribuie semnificativ la ameliorarea unor afecțiuni cum sunt ADHD, autism, dispraxie, tulburare bipolară precum și la o sporire a concentrării, creând o stare de echilibru psihic (în numai 3 luni de utilizare).

DHA, un acid care se regăsește chiar în laptele matern, prezintă importanță în dezvoltarea vederii (acuitate vizuală), dar și a funcției cognitive. Astfel, există studii care demonstrează modificări notabile din punctul de vedere al rezultatelor școlare prin existența unei activități cerebrale susținute în cazul copiilor care au primit suplimente cu ulei de pește (bogate în EPA și DHA).

Se pare că EPA este de mare ajutor și în cazul copiilor care prezintă alergii ale pielii și dermatite (chiar dermatite atopice, extrem de frecvente în rândul celor mici). Nivelul de EPA în cazul acestor copii este mai redus decât cel normal, prin urmare suplimentele cu ulei de pește scad nivelul de anticorpi care a fost observat de cercetători (IgE specific) în cazul afecțiunilor cum sunt eczema, rinita alergică și chiar astm.

Luptă împotriva astmului. În cadrul unui studiu, care avea ca subiecți copii care sufereau de astm, cercetătorii au adăugat în dieta unora dintre ei mai mult pește, iar ceilalți copii au urmat o dietă normală. Rezultatele au arătat că participanții care au mâncat mai mult pește au fost mai puțin predispuși la crize de astm și au fost capabili să respire mai ușor.

Uleiul de pește este, nu în ultimul rând, bogat în vitamina D care contribuie la fixarea calciului în organism, având un rol esențial în prevenirea și combaterea rahitismului. Întărește sistemul imunitar. Cercetătorii au demonstrat că Acizii grași Omega 3 prezenți în uleiul de pește afectează citokinele și eicosanoidele din organismul uman și imunizare.

Depresia post natală. Uleiurile de peşte protejează împotriva depresiei postpartum. Dr.Michelle Price Judge de la Şcoala de Asistente a Universităţii din Connecticut a declarat după efectuarea unui studiu în 2011: „Consumul de acid docosahexaenoic în timpul sarcinii, în cazul în care acesta este obţinut doar prin mâncare, are potenţialul de a scădea simptomele depresiei postpartum”.

Beneficii aduse fetuşilor. Consumul de uleiuri Omega 3 ajută la dezvoltarea funcţiilor cognitive şi motorii ale fetusului. Cercetătorii de la Universitatea Laval din Canada au descoperit că acizii graşi Omega 3 consumaţi de mame în ultimele trei luni ale sarcinii au îmbunătăţit semnificativ funcţiile senzoriale, cognitive şi motorii ale fetusului.

În ultimii ani, s-au efectuat nenumărate studii care au dovedit eficiența uleiului de pește. Dovezi convingătoare sugerează că bebelușii care primesc un nivel suficient al acestor acizi grași omega-3 și omega-6 ar avea un potențial mult mai mare față de cei care nu primesc destui acizi grași. De asemenea, s-a mai constatat și un nivel mai înalt al dezvoltării limbajului și chiar al dezvoltării fizice la copiii care au avut un nivel ridicat de acizi grași omega 3. Odată începută diversificarea, în dieta copilului se pot introduce alimente bogate în acizi grași omega 3 precum avocado, ulei de măsline, pește gras sau ulei de pește.

În calitate de pediatru recomand părinților să fie foarte atenți atunci când aleg uleiul de pește. Unele suplimente au cantități reduse de EPA și DHA, motiv pentru care ar trebui evitate. De asemenea, unele tipuri de ulei de pește sunt bogate și în alte vitamine, drept pentru care e foarte important să știți exact dozajul de care are nevoie un copil. Recomandabil este doza medie de 450-500 mg pe zi, atât pentru copii, cât și pentru adulți”, a subliniat Dorina Agachi spre final.

 

Foto: facebook.com; vskormi.ru

Share:

Articole recomandate