Odoraș.

Odoraș.

Linex

5 mituri legate de alimentația bebelușului, demontate de medici

5 mituri legate de alimentația bebelușului, demontate de medici

Alimentația bebelușului cu cele două capitole ale sale - alăptarea și diversificarea alimentației sale - fac parte din categoria subiectelor cele mai discutate, comentate și controversate. Desprecopii.com vă prezintă în continuare cinci mituri despre alimentația bebelușului și multe alte sfaturi la obiect.

Mitul nr. 1: Cerealele de orez trebuie să fie primul aliment solid al copilului

Nu neapărat. Deși cerealele de orez sunt recomandate de obicei ca prim aliment ideal la începerea diversificării bebelușului, deoarece au un potențial alergic scăzut și reprezintă o sursă bună de fier, este bine să-i oferiți mai întâi alte alimente.

Nu trebuie neapărat să-i dați bebelușului cereale, apoi legume, fructe, iar carnea la sfârșit, spune Nancy Krebs, medic, profesor de pediatrie la Universitatea Medicala din Colorado, Denver, SUA.

De fapt, cele mai recente studii arată că ar trebui să aveți în vedere carnea pentru începerea diversificării, în jurul lunii a 6-a. Este o sursă deosebit de bogată de fier și zinc, pe care laptele de mamă nu le conține în cantități suficiente, iar rezervele organismului bebelușului devin prea scăzute după 5 luni.

Mitul nr. 2: Laptele praf (formula) de soia este la fel de bun pentru bebeluș ca și formula pe bază de lapte de vacă

FALS! Laptele formulă din lapte de vacă este cea mai bună alternativă la laptele de mamă deoarece proteinele laptelui de vacă sunt mai asemănătoare cu laptele de mamă.

Proteinele din soia sunt complet diferite de proteinele animale, iar bebelușii cresc cu proteine animale, spune Frank Greer, medic, președinte al comitetului de nutriție al Academiei Americane de Pediatrie. 

Formula din soia este sigură, dar de obicei nu este necesară. De exemplu, părinții adesea trec copiii care au gaze și se balonează -  pe formula de soia sperând că o vor tolera mai bine, dar soia nu este mai ușor de digerat decât laptele de vacă.

În cazul bebelușilor care au o alergie confirmată la laptele de vacă, soia este o alternativă, însă o alegere mai bună este formula hidrolizată, în care proteinele din laptele de vacă au fost descompuse astfel încât să nu provoace o reacție adversă a bebelușului.

Formula pe bază de soia este în general recomandată numai bebelușilor sănătoși, născuți la termen, care au fost crescuți ca vegani (persoane care nu consumă deloc produse animale – lactate, ouă, carne – nici nu folosesc haine din piele sau blănuri de animale) și nu au fost alăptați, precum și bebelușilor care au galactozemie, o boală metabolică din cauza căreia organismul nu poate digera un zahăr din laptele de vacă. 

Mitul nr. 3: Formulele de lapte bogate în fier cauzează constipație

Fals! Formulele de lapte pentru bebeluși conțin atât de mult fier deoarece acesta nu este bine absorbit. Cantitatea de fier pe care o iau bebelușii este insuficientă pentru a cauza constipație – și este foarte necesară, deoarece fierul este crucial pentru dezvoltarea fizică și mentală a bebelușului. De fapt, unele companii producătoare de formule de lapte pentru bebeluși au încetat de curând producerea formulelor cu conținut redus de fier.

Mitul nr. 4: Diversificarea timpurie va face copiii să doarmă noaptea

Puțin probabil. În ciuda lucrurilor pe care poate le-ați auzit de la alții, nou-născuții nu se trezesc în timpul nopții deoarece le este foame; se trezesc pentru că din punctul de vedere al dezvoltării lor nu sunt pregătiți să doarmă reprize mai îndelungate de timp.

Pe la patru luni, cei mai mulți bebeluși sunt capabili să doarmă cinci-șase ore sau mai mult. În parte, asta se datorează maturizării sistemului nervos central. Experiența a dovedit cercetătorilor că, pe măsură ce bebelușii se fac mai mari, dorm mai mult – iar nou-născuții mai mari adesea ajung și ei mai repede să doarmă toată noaptea.

Greutatea și dimensiunea bebelușului pot fi și ele un factor. Unul dintre motive poate fi faptul că bebelușii mai mici trebuie să mănânce mai des pentru a recupera din punctul de vedere al creșterii în greutate.

În concluzie, nu vă grăbiți cu alimentele solide. Experții recomandă să așteptați cel puțin până la 6 luni, ideal până la 7 luni. Și nu vă lăsați tentați să-i adăugați cereale de orez în biberonul de noapte. Asta va reprezenta un aport inutil de calorii, ceea ce crește riscul de obezitate – fără să ajute bebelușul să doarmă noaptea mai mult.

Mitul nr. 5: După ce începeți diversificarea (introducerea alimentelor solide), bebelușul nu va mai avea nevoie de mult lapte, de la sân sau formulă

Fals. Când bebelușii încep să mănânce alimente solide, în general nu-și iau din ele destule calorii și nutrienți pentru a înlocui laptele de orice tip pe care obișnuiesc să-l bea. Laptele mamei sau laptele formulă trebuie să fie în continuare sursa de hrană cea mai importantă până la un an.

Deși bebelușul dumneavoastră mănâncă mai multe solide, tot va avea nevoie de cel puțin 600 ml de lapte (de mamă sau formulă) zilnic până la prima aniversare. Dacă nu primește destul lapte, oferiți-i mai întâi sânul sau biberonul la ora mesei, când îi este mai foame.

Între vârsta de 9 luni și cea de 12 luni, bebelușul va fi tot mai puțin interesat de alăptatul la sân. La 12 luni, bebelușul a ajuns deja la vârsta la care își poate satisface foamea și cu alte surse de hrană.

Share:

Articole recomandate