Odoraș.

Odoraș.

Linex

Medic pediatru: 7 pași pentru a crea o rutină de somn bebelușului

Medic pediatru: 7 pași pentru a crea o rutină de somn bebelușului

Rutina îi oferă copilului un sentiment de siguranță și elimină riscul tulburărilor de somn ulterioare. Și pentru ca un somn rapid și liniștit influențează pozitiv dezvoltarea fizică și psihică, iar pe de altă parte părinții unui copil care se culcă devreme și doarme bine toată noaptea sunt odihniți și răbdători, merită să respectăm câteva reguli.

Este suficient să insistăm să deprindă automatismele care induc starea de somn încă de la o vârstă fragedă sau chiar din perioada de sugar, menționează medicul primar Pediatrie, Lacramioara Dobrin.

Care ar fi pașii pe care trebuie să-i parcurgem în acest scop?

  • Perioada dintre 3 și 6 luni de viață este optimă pentru educarea somnului bebelușului. Trebuie să profităm de acest interval de timp, când copilul încă nu are suficiente deprinderi motorii și putem să-l așezăm în pătuț fără riscul de a se ridica în picioare imediat în următoarele momente. Nu este totul pierdut nici dacă depășim această etapă, dar nu va mai fi la fel de simplu.
  • Deși uneori pare dificil, este important să respectăm atât ora de culcare a copilului, cât și băița premergătoare, care ar trebui să se desfășoare în fiecare seară aproximativ la aceeași oră. De preferat ar fi ca aceasta să aibă loc în jurul orei 20, deoarece în jurul orei 22, este indicat ca cel mic să se afle deja în somn profund. În jurul orei 22 se secretă anumiți hormoni care sunt implicați în dezvoltare și au rol în prevenirea obezității mai târziu în viață!
  • Pentru a fi siguri că trezirile copiilor pe parcursul nopții nu sunt determinate de foame, după băiță aceștia trebuie să ia masa. La copiii cu dințișori completăm această etapă cu igiena dentară. Este recomandată o pastă de dinți fără sau cu o cantitate foarte mică de fluor.
  • O poveste sau un cântecel împreună cu reducerea cantității de lumină care pătrunde în camera poate induce atmosfera de liniște și relaxare.
  • Este bine să așezăm copilul în pătuț cât încă este treaz. În nici un caz nu trebuie să fie adormit în brațe sau legănat. Bebelușii se trezesc speriați pe parcursul nopții dacă realizează că sunt în alt loc știind că au adormit în brațe. Pe parcursul zilei, aceștia trebuie să se obișnuiască să stea singuri în pătuțul lor și să se familiarizeze cu spațiul chiar dacă uneori plâng. Trebuie doar să fim aproape de ei și să le vorbim. Îi luăm în brațe doar cât să îi calmăm, după care îi așezăm în pătuț.
  • Sunt de evitat expunerea la televizor și jocurile zgomotoase cu 1-2 ore înainte de culcare. Copiii au o imaginație foarte bogată și pot fi influențați negativ de imaginile care rulează pe ecranul televizorului sau pot continua jocul în vis, motiv pentru care e posibil să aibă un somn agitat și treziri frecvente pe parcursul nopții.
  • Expunerea la lumina zilei ajută la îmbunătățirea ritmului circadian, prin urmare plimbarea zilnică în aer liber îi ajută pe micuți să doarmă mai bine. Bineînțeles că nu trebuie să exagerăm cu timpul petrecut afară, mai ales dacă este vânt sau umezeală, pentru a nu-i expune îmbolnăvirilor.

                         Sursa: reginamaria.ro, foto: totuldespremame.ro

Share:

Articole recomandate