Odoraș.

Odoraș.

Linex

Sfatul medicului: Cum treci peste durerile de sâni în timpul alăptării

Sfatul medicului: Cum treci peste durerile de sâni în timpul alăptării

 

Durerile de sâni, în special la începutul alăptării, sunt des întâlnite în rândul mămicilor. Poziţionarea incorectă a bebeluşului la piept, pielea sensibilă a mameloanelor, igiena incorectă şi mulţi alţi factori pot duce la apariţia fisurilor şi a durerilor insuportabile.

Ce să faci dacă apar durerile? Închizi ochii, strângi din dinţi şi numeri până la zece. Primele secunde sunt cele mai grele”, spune o mămică. Am discutat cu Lora Gîţu, medic de familie, şi cu Ludmila Caracaliceva, specialist în alăptare, pentru a afla dacă pot fi evitate aceste dureri despre care vorbesc majoritatea mamelor şi ce ne facem dacă au apărut.

 

Cum pregătim sânii încă din perioada sarcinii

„Una din metodele tradiționale la care recurg gravidele pentru pregătirea pielii mameloanelor este aplicarea locală a compreselor cu decoct din coajă de stejar, pentru 20-30 de minute zilnic, în trimestrul III al sarcinii. Stejarul are un efect bun dezinfectant și cicatrizant, datorită conținutului bogat în tanine, pectine și săruri minerale. Nu totdeauna se ajunge la efectul dorit, acest remediu nefiind bazat pe dovezi clinice”, susţine medicul de familie Lora Gîţu.

Unii medici recomandă frecarea sânilor cu un prosop mai dur, în timp ce alţii zic că poate dăuna grav. „Unele gravide fac acest lucru în speranța că pielea va deveni mai dură, iar mamelonul mai proeminent. GREȘIT! Această procedură este de cele mai deseori neplăcută. La repetarea acestei măsuri pot apărea fisuri dureroase sau sângerânde. Mai mult decât atât, induce creșterea tonusului uterului”, spune Lora Gîţu.

Aceeaşi idee o susţine şi specialistul în alăptare Ludmila Caracaliceva, care în cadrul unui seminar organizat de „Mămica Alăptează” a menţionat că procedura, de fapt, distruge stratul protector care apare în mod natural în timpul sarcinii. Ea crede că nu este nevoie de nici un fel de pregătire a sânilor în prealabil şi că pentru o alăptare sănătoasă şi nedureroasă, cel mai important factor este aplicarea corectă a bebeluşului la sân.

 

Principalele secrete în o alăptare cu succes

Atât medicul, cât şi specialista în alăptare susţin că mai mult de 90% dintre femei pot alăpta, existând foarte puţine cazuri când alăptarea naturală nu este posibilă din cauze medicale. „Dorința mamei de a alăpta și răbdarea sunt cele mai importante în alăptarea cu succes!”, crede Lora Gîţu.

Uneori laptele matern nu apare din prima, însă este nevoie de răbdare. Este importantă aplicarea bebeluşului la sân în primele 30 de minute după naștere, ceea ce va stimula formarea laptelui matern.

Băuturile calde nu influenţează neapărat direct producerea laptelui, ci mai curând, o ajută pe mămică să se relaxeze, astfel se produce oxitocina, ceea ce duce la „fabricarea” laptelui. Somnul are acelaşi efect, de aceea încearcă să te odihneşti şi să dormi suficient. Un rol foarte important îl are poziţionarea corectă!  

 

Cum se face poziţionarea corectă la sân

- Mama trebuie să se aşeze confortabil, cu spatele şi braţul pe care ţine copilul, bine sprijinit! Oboseala inhibă reflexul de ejecţie al laptelui, de aceea aveţi grijă de acest aspect. Pentru început, folosiţi o pernă sau un alt suport, pe care să vă sprijiniţi braţul şi copilul.

- Bebeluşul trebuie aşezat într-o „linie dreapta” cu faţa spre sân; urechea, umerii, şoldul trebuie să fie într-o linie, paralel cu mama.

- Cât mai mult din corpul copilului trebuie să atingă corpul mamei.

- Se duce copilul la sân, nu sânul la copil! Mai întâi se stimulează uşor copilul (nu-i dăm mamelonul la nivelul lui, ci puţin mai sus), pentru a deschide larg gura. Un copil bine poziţionat va prinde în gură mamelonul, dar şi cea mai mare parte a areolei.

 

Ce facem când apar durerile

 „Fisurile mamelonare sunt cele mai frecvente stări care duc la inflamația lor, însoțită de durere. Cauza acestora este poziționarea incorectă la sân, copilul apucă cu gurița insuficient sânul și suge doar din mamelon etc. Pielea ar putea arăta obișnuit, însă la o cercetare mai profundă se observă fisuri care ar putea sângera sau inflama. Prin aceste fisuri pot pătrunde ușor bacteriile care ulterior pot provoca mastite sau abcese. Pentru a preveni asemenea situații trebuie să cereți sfaturi de la medicul de familie sau pediatru, care vă vor ajuta să poziționați și să aplicaţi corect copilul la sân”, spune medicul Lora Gîţu.

Printre cele mai importante recomandări ale specialiştilor în caz de dureri sunt:

- După fiecare alăptare e bine să ungi mamelonul cu o picătură din propriul lapte – el ajută la epitelizarea fisurii.

- Stai cu sânii dezgoliţi (în casă sau grădină), când este posibil. Se vor reface mai uşor.

- Nu spăla sânii cu săpun şi nici chiar cu apă după fiecare alăptare, igiena obişnuită de 1-2 ori pe zi este suficientă.

- Nu renunţa la alăptat. Creşte frecvenţa supturilor, pentru ca bebeluşul să nu fie prea flămând.

- Odihneşte-te, dormi suficient, consumă lichide şi consultă un medic specialist, în caz de necesitate.

- Confortul psihologic, exerciții fizice, evitarea stresului – sunt condiții necesare pentru alăptare.

- Poziţionează corect copilul la sân. De asemenea, încearcă mai multe poziţii de alăptare în aceeaşi zi, pentru a elibera laptele din diferite zone ale sânului.

- Poţi folosi un unguent pe bază de lanolină (este foarte ieftin în farmaciile de producere).

- „Dacă sânul este angorjat, aplică comprese călduţe înainte de alăptare, fă un masaj uşor, iar după alăptare aplică un compres rece pentru 5-10 minute. Frunzele de varză aplicate în sutien, la fel, te pot ajuta”, recomandă specialista în alăptare Ludmila Caracaliceva. Ea recomandă să nu stoarcem sânul după alăptare, şi să o facem doar dacă este plin şi dureros, dar foarte puţin – 5-50 ml; procesul de alăptare se va regla în dependenţă de necesităţile copilului.

 

Orice mamă poate alăpta, chiar dacă are mameloanele plate, înfundate sau pieptul mic!

„Mama trebuie să înțeleagă că copilul suge nu mamelonul, dar sânul mamei, și va putea apuca cu gura o parte suficietă a sânului, atât cu mamelon plat sau înfundat. De obicei mameloanele se corectează în timpul sarcinii și în procesul de sugere, ele devin mai elastice și extensibile. În plus, piața farmaceutică vine în ajutor mamelor, oferindu-le modele din silicon sau plastic, care se lipesc de areolă și imită forma mamelonului alungit”, menţionează medicul. Ea mai adaugă că mărimea si forma sânilor nu joacă nici un rol în alăptare. Precum într-o glandă mamară mică, așa și într-una mare, se elaborează lapte matern calitativ și în cantități suficiente.

Iar Ludmila Caracaliceva spune că atunci când copilul refuză sânul, nu trebuie să-i oferim din start sticluţa, ci să încercăm să îi oferim laptele (matern!) cu o seringă sau cu linguriţa, în cantităţi mici, până va învăţa să ia sânul mamei. Aplicarea îndelungată și frecventă la sân duce la formarea laptelui, iar laptele matern este cea mai buna mâncare pentru copil.  

Foto: mamicaalapteaza.md; adamed.expertemamica.com; facebook.com

Share:

Articole recomandate