Odoraș.

Odoraș.

Linex

Mămicile din Moldova despre alăptatul în public: Sunt pro, dar ar fi bine de acoperit sânul cu o basma!

Mămicile din Moldova despre alăptatul în public: Sunt pro, dar ar fi bine de acoperit sânul cu o basma!

În ultima vreme a apărut un nou trend printre mămicile celebre și anume acela al selfie-urilor în timpul alăptatului drept dovadă că susțin alăptarea în public, or, acesta nu este decât un act normal și natural de hrănire a copilului. Altfel stau lucrurile printre mămicile din Moldova. Mamele încă sunt blamate pentru atitudinea lor, iar dezgolirea sânilor este percepută ca fiind un act erotic, chiar dacă la piept se află un copil. Zilele trecute am încercat să căutăm curajoasele într-un grup destinat mamelor, dar mare ne-a fost uimirea să obținem decât câteva fotografii. În schimb răspunsurile acestora ne-au făcut să înțelegem că mai avem mult până la acceptarea alăptatului liber în public.

Deși zeci de mămici au comentat că sunt pro alăptatului în public, doar câteva au avut curajul să posteze fotografii.

Tatiana Andriuscenco: „Poza spune totul!!! Am alăptat acolo unde mi se cerea ... și nu văd nimic jenant în asta deși soțul meu avea o altă părere. De ce un matur nu se jenează să mănânce un hot-dog în stradă?!”

Anișoara Baltaga-Pușcaș: „Pro! Copilul are 2 ani și 3 luni curând, chiar acum două zile am alăptat în public într-o sală de 100 de persoane  când am depus jurământul pentru dobândirea cetățeniei românești. Doar că foto nu am de acolo. Iată în hol la depunerea actelor.”

Cristina Rîbu: „Oriunde și oricât, în special când primele 6 luni de viață nimeresc în perioada de vară și respectiv copilul alte lichide nici nu are voie”.

Yana Slyusarenko: „Îmi hrănesc constant copilul oriunde dorește. Este natural și normal. Noi avem deja aproape 2 și încă îl mai hrănesc”.

Diana Luca: „La cererea copilului, căci ea e bossul”.

Paula Borta: „Sunt pro!”

Ludmila Gomoja-Popa: „Când mâncați semințe sau biscuiți, multe mame beau bere în locuri publice alături de copii, mănâncă pe stradă, în parcuri și tot așa, atunci toate aceste persoane trebuie să umble cu pătura după ei și să o pună pe cap când mănâncă, căci tot nu e frumos? E normal să nu scoți sânul să se vadă, dar sunt copii care nu pot să adoarmă fără sân... Sau spre exemplu avem cazul când s-a urcat în troleibuz, copilul dormea, dar s-a trezit și îi era foame, „ținea o gură” și toți din jur vin cu sfaturi, dar nu poți aștepta să plângă copilul două stații până cobori...”

Familia N. Untila: „Pro”

Ecaterina Cociurca-Dianu: „Pro! Mereu am alăptat la cererea copilului chiar și acum când are deja 2 ani!”

Ne-am bucurat să vedem că și alte mămici susțin alăptatul în public. Câteva dintre ele au fost:

Ecaterina Urusciuc Tofan: „Sunt PRO. Noi deja de mai mult de jumătate de an am finisat această etapă minunată, dar mereu am alăptat oriunde eram, cu transportul public mereu călătoream de mic, de la 2-3 luni, păi dacă copilul voia lăptică îi dădeam și nici nu mă gândeam o secundă că sunt în public, să le fie rușine celor ce se holbează, dar nu nouă, căci e un proces normal.”

Lia Olarasu Popa : „PRO! Primul copil îl alăptam oriunde: în troleibuz, parc, policlinică, chiar și în localuri. Îmi era indiferent de orice și oricine, nu aș ține copilul flămând sau să-l acopăr cu ceva pe cap. Cei din jurul meu când mâncau nu se acopereau cu nimic pe cap.”

Doina Fistic: „Sunt PRO. Atunci când copilul plânge că îi este a mânca nu mai contează unde te afli. Chiar nu văd o problemă în a alăpta în public, ba din contra e ceva frumos, plăcut și admirabil pentru mama, care indiferent de locul unde se află, se va gândi în primul rând la necesitățile pruncului și nu la ce spune gura lumii!„

Mariana Gondiu: „Bine că atunci când se sărută tineretul în public, când își suflă mucii pe stradă, scuipă etc., pe nimeni asta nu deranjează și nu le face observație. Sau fetele în pantaloni scurți de se văd bucile, decolteurile, buricul afară... e ceva absolut normal, iar un copil căruia îi este foame e scârbos. Mi-i greață de așa idei, de parcă mama care alăptează își scoate sânul în văzul tuturor ca să se laude sau din plăcere. Aveți o minte bolnavă, dacă gândiți astfel.”

Cristina Drăgan: „Susțin alăptarea în public nu doar pentru că bebelușul trebuie hrănit la cerere, chiar dacă asta înseamnă în fața altor oameni, ci pentru că astfel asigurăm perpetuarea alăptării, în general. Dacă azi, mâine, poimâine văd în parc mame care își alăptează copiii, înțeleg că alăptarea este o normă, ceva firesc în primii ani de viață ai copilului. Dacă nu am văzut asta niciodată în jurul meu sau am văzut doar mame crispate, rușinate de faptul că alăptează, mă întreb ce mesaj primesc eu în calitate de viitoare/actuală mamă? Sunt legități sociale simple, care ne dictează convingerile și percepțiile mai mult decât ne închipuim. Nu este etic să ne arătăm sânii în toata amploarea lor, dar în mod decent, copilul trebuie alăptat inclusiv în public. Nu sunt de acord cu acele pânze care acoperă copilul total, eu nu aș vrea să mănânc ascunsă după așa ceva și în plus, mi se pare că astfel atragi mai multă atenție.”

Totuși, din nefericire, multitudinea reacțiilor negative la asemenea afirmații a fost imposibil de trecut cu vederea, ba din contra a fost într-un număr cu mult mai mare față de tabăra „pro”. Marea majoritate încă văzând în actul de alăptare în public o rușine, o lipsă de educație, ceva asociat erotismului și nicidecum necesității obișnuite de a alimenta pruncul. Astfel, acestea susțin că sunt pro, dar copilul trebuie acoperit cu o basma sau cu alt material textil subțire.

Dacă ar scoate toate mamele țâțele afară fără nici o rușine, unde am ajunge? Mai sunt adolescenți, bărbați etc., la care li s-ar face poftă și lor”

„Demonstrație de mameloane și gurgui la fiecare metru pătrat. Nu atât le este foame copiilor cât le este mamelor a demonstra că ele alăptează.”

„Contra. Foarte frumos să scoți pieptul gol afară. Am alăptat și eu, dar mă acopeream sau găseam un loc mai retras. Unele mame chiar fac din asta eroism mare.”

„A mea în public nu cerea mâncare sau dacă cerea, o alăptam în mașină. Să nu mă vadă toți”

„De unde s-a luat faza că copilului anume în troleibuz sau oriunde în public i se face foame?! Și în așa caz ce să facă mamele a căror copii sunt alimentați artificial? Și de unde s-a mai luat că „băgatul" țiței în gura copilului oriunde te-ai afla este o metodă de liniștire a acestuia?”

„Măcar și o băsmăluță pe sân, pentru a nu sta dezgolită.”

„E un gest de bună conduită să acoper pieptul cu ceva.”

 

Voi ce părere aveți?

 

Share:

Articole recomandate