Odoraș.

Odoraș.

Linex

10 concepții greșite despre alăptare. Multe mămici cred că sunt adevărate

10 concepții greșite despre alăptare. Multe mămici cred că sunt adevărate

Există multe concepții care pot determina o mamă să renunțe la alăptare sau să adopte practici care să facă dificilă alăptarea. Cu toate acestea, alăptarea este vitală: aduce multe beneficii sănătății bebelușului și întărește relația dintre mamă și bebeluș.

BrightSide a identificat o serie de mituri care circulă despre alăptare, care vin în ajutorul mamelor să ia decizii, în urma informațiilor acumulate. Cu toate acestea, este important să te consulți întotdeauna cu medicul.

Iată 10 dintre cele mai greșite concepții despre alăptare:

Bebelușii ar trebui hrăniți la fiecare 3 ore. Fals: Bebelușul trebuie hrănit la cerere

În primele săptămâni este recomandat să alăptezi bebelușul la cerere, iar asta poate însemna în fiecare oră sau o dată la 3 ore. Lucrul acesta se întâmplă deoarece nou-născuților le este foame în mod constant, deoarece au stomacul mult prea mic, iar laptele matern este ușor de digerat. În plus, alăptarea frecventă ajută la creșterea producției de lapte. Pe măsură ce bebelușul crește, el va dezvolta un program mai regulat și previzibil de alăptare.

Alăptarea este ușoară pentru că este naturală. Fals: Alăptarea trebuie învățată și poate fi dificilă

Deși este adevărat că alăptarea este un proces natural, este și o abilitate care trebuie dezvoltată. Și poate fi complicat să faci acest lucru, deoarece pot exista unele inconveniente, cum ar fi durerea de sâni sau frustrarea mamei pentru că bebelușul nu vrea să fie hrănit.

Pentru a obține o alăptare sănătoasă și liniștită, mama trebuie să cunoască diferite poziții de alăptare. Bebelușul trebuie să învețe să se atașeze bine de sân și, dacă este necesar, trebuie solicitat ajutorul unui profesionist în alăptare.

Trebuie să aștepți între hrănirile bebelușului pentru ca sânii să se umple. Fals: Cu cât alăptarea bebelușului este mai deasă, cu atât mai mult crește producția de lapte matern

Cel mai bun mod de a produce lapte matern este alăptarea regulată. Sânii produc lapte ca răspuns la alăptarea bebelușului și, cu cât bebelușul este mai des alăptat, cu atât mama va produce mai mult lapte.

Trebuie să bei lapte ca să crești producția de lapte matern. Fals: Pentru a produce lapte matern trebuie să ai o dietă echilibrată și sănătoasă

Pentru a avea energia și substanțele nutritive de care organismul are nevoie pentru a produce lapte, mama ar putea fi nevoită să mănânce puțin mai mult decât în mod normal: între 330 și 400 de calorii suplimentare pe zi, care provin dintr-o dietă variată și bogată în proteine, din produse precum carne slabă, ouă, produse lactate, legume și pește și fructe de mare cu conținut scăzut de mercur, precum și cereale integrale, fructe și legume.

Bebelușul trebuie alăptat până la 6 luni. Fals: Alăptarea trebuie făcută atât timp cât mama și bebelușul doresc acest lucru

După cum s-a menționat mai sus, este recomandat să alăptezi exclusiv până la 6 luni și după introducerea solidelor, până la 2 ani sau mai mult. Potrivit experților, laptele matern continuă să ofere beneficii atât mamei, cât și copilului, chiar și după vârsta de 2 ani.

Copilul trebuie înțărcat dacă rămâi din nou însărcinată. Depinde: dacă sarcina este sănătoasă, alăptarea nu va afecta nici mama, nici copilul

Atunci când mama care își alăptează copilul rămâne din nou însărcinată și decide să nu oprească alăptarea, astfel încât, odată ce se naște noul copil, să-i poată alăpta pe amândoi, are loc ceea ce este cunoscut sub numele de alăptare în tandem. Acesta este un fapt care, potrivit dovezilor științifice, este foarte puțin probabil să afecteze dezvoltarea sarcinii, a fătului sau a copilului.

În timp ce alăptezi, poți rămâne din nou însărcinată. Depinde: există metoda LAM, dar funcționează doar până la 6 luni și, în anumite cazuri

Când o mămică alăptează exclusiv, ea nu mai ovulează în mod natural, iar când nu ovulează, nu poate rămâne însărcinată. Această metodă este cunoscută sub numele de metoda amenoreei lactaționale (LAM) și, dacă este realizată corect, poate fi aproape la fel de eficientă ca un contraceptiv hormonal.

Este foarte important să reții că această metodă nu va preveni sarcina dacă bebelușul este hrănit cu altceva decât cu lapte matern sau dacă se folosește o pompă pentru sân. De asemenea, poate fi utilizat doar ca și control al sarcinii în primele 6 luni de viață ale bebelușului sau până la revenirea menstruației.

Atunci când mama este speriată sau supărată, ea nu poate alăpta. Fals: producția de lapte poate continua după o emoție puternică

Atunci când corpul este expus unor emoții puternice, cum ar fi stresul sau frica, el produce hormoni ca reflex natural de supraviețuire, inclusiv adrenalină, noradrenalină și cortizol, care pot bloca producția de lapte, dar numai pe moment. De îndată ce mama pune copilul înapoi la sân, laptele va începe să fie din nou produs.

Dacă mama este bolnavă, ea nu ar trebui să alăpteze. Fals: laptele matern poate proteja copilul de boli

În cazul unor boli ușoare și infecții, până când mama dezvoltă simptome, bebelușul va fi deja expus bolii, de aceea este recomandabil să continui să alăptezi pentru a oferi o protecție suplimentară prin intermediul laptelui matern.

Pe de altă parte, majoritatea medicamentelor sunt compatibile cu alăptarea și sunt sigure în timpul alăptării. Cu toate acestea, există un număr mic de medicamente care nu sunt sigure, deci este mai bine să consulți întotdeauna înainte medicul.

Femeile cu sâni mici nu pot alăpta. Fals: Dimensiunea sânilor nu este legată de producția de lapte

Țesutul glandular, care este responsabil pentru producerea laptelui matern, se află în interiorul sânilor și se dezvoltă independent. Prin urmare, nici dimensiunea și nici forma externă a sânului nu influențează capacitatea mamei de a alăpta.

Sursa: suntmamica.ro

Share:

Articole recomandate