Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Pericol nuclear la 700 de kilometri de Chișinău. Șeful Agenției Internaționale Atomice, despre centrala de la Zaporojie

Pericol nuclear la 700 de kilometri de Chișinău. Șeful Agenției Internaționale Atomice, despre centrala de la Zaporojie

 

Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, este „în afara controlului”, declară șeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi. Acesta s-a adresat Ucrainei și Rusiei, cerând ca specialiștii să o examineze cât mai repede posibil, transmite realitatea.md

Oficialul a declarat într-un interviu acordat marți agenției The Associated Press că situația devine din ce în ce mai periculoasă după ce zona unde se afla centrala a devenit controlată de trupele ruse. „Fiecare principiu al siguranței nucleare a fost încălcat. Este extrem de serios, grav și periculos”, susține el.

Integritatea fizică a centralei nu a fost respectată, a spus el, cu referire la bombardamente. Totodată, Grossi afirmă că, deși regiunea e controlată de ruși, personalul este ucrainean, iar în cadrul administrării obiectivului apar tensiuni, probleme de comunicare și chiar violențe,

De asemenea, furnizarea echipamentelor și pieselor de schimb a fost întreruptă. „Nu suntem siguri că are toate cele necesare”, a punctat șeful Agenției.

„Când punem totul cap la cap, avem o multitudine de lucruri care nu ar trebui să se întâmple niciodată la o instalație nucleară. Acesta este motivul pentru care am insistat încă din prima zi că trebuie să putem merge acolo, pentru a efectua această evaluare a siguranței și securității, pentru a face reparații și pentru a asista, aşa cum am făcut deja la Cernobîl”, a spus Grossi. 

Vizita specialiștilor AIEA la centrala de la Zaporojie ar trebui efectuată „pentru a preveni producerea unui accident nuclear”. În acest scop, responsabilii au nevoie de protecție și cooperare dintre Rusia și Ucraina.

Subiectul siguranței centralelor nucleare de pe teritoriul Ucrainei a devenit la începutul invaziei ruse în țara vecină subiect de propagandă pentru ambele părți. Kievul și Moscova se acuzau reciproc de pretinse provocări și acțiuni care ar încălca normele de siguranță, însă atunci Agenția Internațională pentru Energie Atomică preciza că situația este controlată.

Share:

Articole recomandate