Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Ministerul Sănătății solicită ca copiii nevaccinați să nu fie îndreptați la taberele de odihnă din țară și din statele vecine

Ministerul Sănătății solicită ca copiii nevaccinați să nu fie îndreptați la taberele de odihnă din țară și din statele vecine

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în preajma începutului perioadei de vacanță, se adresează Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și direcțiilor teritoriale respective, organelor Administrației Publice, să întreprindă acțiuni privind restricționarea îndreptării și primirii copiilor nevaccinați în instituțiile de odihnă din țară, mai ales din România și Ucraina. Solicitarea vine în contextul înregistrării mai multor cazuri de rujeolă în țările vecine, dar și în țara noastră.

Anterior, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională pentru Sănătate Publică au comunicat despre înregistrarea pe parcursul lunii mai curent în mun. Chișinău (or. Durlești) a două cazuri confirmate de import de rujeolă. După cum a fost menționat, în cazul familiei de etnie romă din Durlești exista probabilitatea furnizării a unor cazuri noi de rujeolă. Bolnava de rujeolă în vârsta de 21 ani are un copil cu vârsta de 6 luni, neeligibil pentru vaccinarea contra rujeolei, iar recent s-a constatat că la copil au apărut erupții pe mucoase și piele, caracteristice pentru rujeolă.

 Tratament specific antiviral pentru rujeolă nu există și practic toți contactații neimuni pot face rujeolă.

 La 17 mai curent, medicul epidemiolog din raionul Drochia a comunicat despre un caz probabil de rujeolă la un copil în vârstă de 6 ani, dintr-o familie de etnie romă din satul Ochiul Alb. Copilul, complet nevaccinat, s-a îmbolnăvit în ziua de 10 mai, manifestând febră și semne catarale. La 14 mai pe tegumentele copilului au apărut erupții caracteristice pentru rujeolă și la 15 mai a fost solicitată asistența medicală, bolnavul fiind spitalizat în secția boli contagioase a IMSP Spitalului raional Drochia. La moment, cazul se află în stadiu de investigare epidemiologică. Ca sursă de infecție, posibil, a servit un unchi al copilului, care s-a întors din Ucraina (regiunea Kiev) la 4 aprilie curent și probabil a făcut rujeola în perioada 16-26 aprilie curent, care a rămas nediagnosticată.

Totodată, Ministerul subliniază că situația epidemică privind rujeola rămâne a fi nefavorabilă în mai multe țări din Europa (Franța, Georgia, Grecia, Italia, Serbia etc.), însă cea mai tensionată continuă să rămână în Ucraina și România.

În Ucraina pe parcursul anului curent (până la 15.05.2018) au fost înregistrați 15.261 de bolnavi prin rujeolă, iar 8 au decedat. Cele mai afectate sunt regiunele Ivano – Francovsc, Vinița, Transcarpatai, Lvov, Cernigov, Kiev.

În România pe parcursul anilor 2017-2018 (până la 11.05.18) s-au înregistrat 12.991 de bolnavi, dintre care 52 au decedat. Cele mai afectate fiind județele Bacău, Buzău, Neamț, Iași.

Reieșind din situația privind rujeola din țară și statele limitrofe, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale se adresează către toată populația țării de a asigura vaccinarea tuturor copiilor nevaccinați contra rujeolei. De a evita călătorii în zonele afectate, îndeosebi cu copii de vârsta sub un an, neeligibili pentru vaccinarea contra rujeolei și cei nevaccinați. De asemenea, informează că vaccinarea planică se efectuează la vârstele de 12 luni, 7 și 15 ani, iar cei care au ratat șansa la vârstele corespunzătoare, pot fi vaccinați la adresare în instituțiile de asistență medicală primară.

În Republica Moldova sunt disponibile cantități suficiente de vaccin combinat contra rujeolei, oreionului, rubeolei. Rujeola este o boală extrem de contagioasă cu urmări serioase, care poate fi sigur prevenită doar prin vaccinări.

 

Foto simbol: stirimed.ro

Share:

Articole recomandate