Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

În raioane se instituie servicii pentru copiii cu dizabilități. Peste 12 mii de copii au nevoie de ele

În raioane se instituie servicii pentru copiii cu dizabilități. Peste 12 mii de copii au nevoie de ele

Servicii de intervenție timpurie vor fi instituite în toate raioanele până la începutul anului 2018. În acest scop vor fi create echipe interdisciplinare mobile, care vor acorda asistență copiilor  cu retard fizic și cognitiv. Decizia a fost luată la ședința Colegiului Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătății urmează să elaboreze și să aprobe până în luna noiembrie 2017 structura serviciului național de intervenție timpurie. Totodată, până la sfârșitul anului vor fi instruiți specialiștii care vor face parte din echipele interdisciplinare: medici pediatri, neurologi, kinetoterapeuți, psihologi, logopezi, asistenți medicali și asistenți sociali. Concomitent, medicii de familie vor avea sarcina să viziteze la domiciliu copiii cu vârste de până la trei ani, și să-i identifice pe acei care riscă să dezvolte retard fizic sau mintal.

Ulterior, după instituirea serviciului de intervenție timpurie la nivel național, minorii vor beneficia de reabilitare medicală, psihologică, pedagogică și socială, la locul de trai. Aceste servicii vor fi acordate de echipele interdisciplinare de specialiști, selectați din instituțiile medicale și de învățământ din raion. 

În prezent, serviciile de intervenție timpurie sunt prestate de Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii, centrul „Voinicel” și centrul „Tony Hawks” din capitală. Aceste instituții nu au însă capacitatea de a oferi asistență tuturor copiilor cu tulburări psihologice și neurologice. Problema va fi însă soluționată odată cu instituirea serviciului de intervenție timpurie la nivel național.

În prezent, la evidența medicilor se află 12600 de copii cu necesități speciale. Peste 60 la sută dintre ei locuiesc în zonele rurale, unde nu sunt accesibile serviciile de intervenție timpurie. 

 

Foto simbol: riaami.ru

Share:

Articole recomandate