Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Factorii care cresc riscul de tulburări psihice după COVID

Factorii care cresc riscul de tulburări psihice după COVID

Depresia și tulburările de anxietate se află în creștere, odată cu declanșarea pandemiei Covid-19 în întreaga lume. O cincime dintre participanții la un studiu multidisciplinar „Sănătatea după COVID-19” din Tirol, land federal situat în vestul Austriei și Tirolul de Sud, regiune autonomă situată în sudul Italiei, au raportat o calitate mai slabă a vieții după COVID. O echipă condusă de Katharina Hüfner de la Universitatea de Medicină din Innsbruck a stabilit care sunt factorii de risc pentru tulburările psihice în urma unei infectări cu coronavirus, scrie sanoteca.md 

Stresul psihologic crește riscul de a suferi de depresie sau de anxietate după COVID

Persoanele care suferă de mult stres psihologic sunt mai predispuse să manifeste simptome de depresie sau tulburări de anxietate după o infecție cu SARS-CoV-2 care a fost tratată la domiciliu. Factorul declanșator al stresului (fie că este vorba de Corona și de măsurile legate de aceasta sau de alți factori)  nu joacă nici un rol în acest sens. Poate fi vorba, de exemplu, de probleme financiare sau de sănătate, probleme la locul de muncă și la studii sau de stresul provocat de îngrijirea copiilor sau de o relație.

Sondajul online „Sănătatea după COVID-19” a analizat 200 de factori ce țin de starea de sănătate după infecția cu SARS-CoV-2

Aceasta este constatarea principală a unei analize preliminare a sondajului online multidisciplinar de amploare „Sănătatea după COVID-19", inițiat de pneumologul Judith Löffler-Ragg (Clinica Universitară de Medicină Internă II). Sub îndrumarea psihiatrului Katharina Hüfner de la Clinica Universitară de Psihiatrie II, echipa de studiu a examinat răspunsurile la chestionarele referitoare la sănătatea mintală după COVID-19 și a analizat posibila influență a peste 200 de factori. Rezultatele studiului au fost publicate în revista științifică Frontiers in Medicine.

Consecințele psihologice după COVID ar trebui tratate prompt

Scopul a fost acela de a afla care dintre persoanele afectate prezintă un risc foarte ridicat de a dezvolta tulburări psihice după ce au fost tratate de COVID-19 în ambulatoriu. „Orientările post-COVID afirmă că eficient ar fi să se stabilească consecințele asupra sănătății mintale cât mai devreme posibil. Cu toate acestea, pentru a putea reacționa în mod preventiv, trebuie să știm ce grup de persoane e necesar să analizăm în special, întrucât prezintă un risc sporit”, spune Hüfner, care este, de asemenea, prima autoare a acestui studiu.

Impact major asupra sănătății mintale după COVID: simptome acute și subacute

Pe lângă stresul psihosocial, care este de departe cel mai puternic factor de risc, experții de la Universitatea de Medicină din Innsbruck au identificat și alți factori importanți responsabili de apariția bolilor psihice în urma infecției cu SARS-CoV-2. Riscul de consecințe psihologice crește odată cu numărul simptomelor acute și subacute (cele care încă mai există după 2-4 săptămâni), cum ar fi tusea, răceala, durerile de gât, diareea, greața, febra, dar și tulburările de somn. Simptomele neurocognitive, cum ar fi pierderea memoriei, confuzia și problemele de concentrare în timpul infecției acute sau în stadiul subacut, reprezintă un alt factor de risc pentru apariția problemelor de sănătate mintală.

Depresia, vârsta și sexul persoanei joacă un rol secundar asupra stresului psihic după COVID

„Se poate presupune că, de exemplu, procesele inflamatorii persistente sau deteriorarea celulelor de sprijin din creier joacă un anumit rol în acest caz", spune cercetătorul. Într-adevăr, s-a demonstrat că persoanele care au avut deja o depresie sau o tulburare de anxietate în trecut prezintă un risc mai mare. „Însă influența nu este nici pe departe la fel de puternică precum cea a factorilor de risc menționați, mai ales a stresului psihic. Influența vârstei, a sexului și a statutului socio-economic este, de asemenea, mică."

Aproximativ 20% dintre cei afectați prezintă simptome depresive după COVID

Pentru acest studiu, experții au analizat răspunsurile a 1 157 de persoane din Tirol și 893 din Tirolul de Sud care au participat la sondajul online „Sănătatea după COVID 19" între 30 septembrie 2020 și 11 iulie 2021. Echipa de cercetare a folosit tehnici moderne de procesare a datelor, cum ar fi învățarea automată și analiza clusterului. 12,4% dintre participanții din Tirol și 19,3% din Tirolul de Sud au raportat că au suferit de anxietate după COVID, 17,3% dintre respondenții din Tirol și 23,2% din Tirolul de Sud au prezentat simptome depresive. În toate cazurile, mai mult de o cincime din totalul respondenților au constatat că sănătatea lor mentală generală și calitatea vieții au fost afectate.

Sursa foto: springfarma.com

 

Share:

Articole recomandate