Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Drama unei copile orfane: mama a fost răpusă de cancer, tatăl a murit la locul de muncă

Drama unei copile orfane: mama a fost răpusă de cancer, tatăl a murit la locul de muncă

O fată de 14 ani trece printr-o adevărată dramă. Cu șase ani în urmă, cancerul i-a luat mama, iar acum jumătate de an i-a murit și tatăl. Bărbatul de 50 de ani a decedat urmare a unui incident la locul de muncă. Acesta activa la întreprinderea avicolă din satul Floreni. După tragedie, unicul ajutor financiar oferit familiei din partea întreprinderii a fost 50 de mii de lei pentru înmormântare. Pe lângă această sumă, copila ar fi trebuit să primească și o indemnizație unică, pentru că a rămas orfană. Au trecut șase luni, dar agentul economic a uitat de această obligație, scrie jurnal.md

Tragedia s-a produs pe 26 noiembrie 2021. Bărbatul de 50 de ani a fost tras într-un agregat de transportare, de tip spirală, în timp ce lucra într-o încăpere a întreprinderii. Bărbatul a murit pe loc. Prima care a primit vestea a fost sora victimei, Elena Osipov.

„Nu știu care sunt toate circumstanțele. Cazul a fost preluat de poliție și a fost trimis la Procuratura Generală din Chișinău, iar nouă ni s-a spus că vom fi anunțai pe parcurs. Ce s-a întâmplat la fața locului noi nu cunoaștem. În ziua ceea nu m-a mai sunat nimeni de la fabrică. Noi am găsit numărul de telefon al polițistului de sector, iar acesta ne-a spus că a fost la fața locului, a văzut care este situația, în ce poziție se afla și ne-a zis că ar fi primit o lovitură puternică la cap”, spune Elena Osipov, sora bărbatului decedat.

Expertiza medico-legală ar fi constatat că bărbatul se afla în stare de ebrietate în timpul orelor de muncă. Pe de altă parte, sora victimei nu crede că frate său și-ar fi permis să consume alcool în timp ce se afla la serviciu.

„Eu nu prea cred că în pauză poți să servești o cantitate atât de mare de alcool. Asta nu-i un pahar de apă pe care l-ai băut și mergi mai departe. Eu nu cred în așa ceva, nu cred că era beat. Eu, din câte știu, el permanent se ducea la muncă treaz și treaz venea acasă. Eu nu cred că a servit. Acasă da, ca orice persoană”, mai spune sora bărbatului decedat.

Elena a mers la fabrică să discute cu angajații, pentru a afla ce s-a întâmplat cu fratele ei.

„Era totul închis și nimeni nu s-a prezentat. Noi am vrut să mergem în boxa unde s-a întâmplat totul, dar nu ne-au permis. A venit cineva de la pază și ne-a adus hainele lui și atât”, afirmă Elena Osipov.

Cel mai mult a avut de suferit fiica bărbatului, care la vârsta de nouă ani și-a pierdut mama, iar acum a rămas și fără tată.

„A intrat într-o isterie de nedescris și se zbătea fără oprire. Era unicul ei părinte cu care se alina și era pentru ea totul. A rămas fără mamă, iar acum și fără tată. Este ceva dureros și foarte greu”, povestește femeia.

Unicul ajutor financiar din partea fabricii avicole a fost suma de 50 de mii de lei, pe care familia a cheltuit-o pentru înmormântarea bărbatului. Copila trebuia să primească și o indemnizație unică. Au trecut mai bine de șase luni, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Pe acest caz urmează să se pronunțe instanța. Familia va cere întreprinderii avicole să achite indemnizația unică pentru fata de 14 ani care a rămas orfană. Potrivit avocatului Daniela Mârza, ar fi vorba de o indemnizație de peste 900 de mii de lei.

„Dânșii nu au luat nicio atitudine, nu ne-au invitat la masa de tratative să găsim vreo soluție, iar noi am fost nevoiți să ne adresăm în instanță. Conform Legislației Republicii Moldova, angajatorul, conform Legii sănătății și securității în muncă, Legea 86, din 10.07.2008 este obligat să achite indemnizație unică de deces. Noi în dosarul respectiv și potrivit cererii înaintată, am solicitat achitarea indemnizației unice și a prejudiciului moral, ținând cont că, în cazul dat, a rămas un copil orfan”, a precizat avocatul Daniela Mârza.

Share:

Articole recomandate