Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Beneficiile armurariului, planta din care este extrasă silimarina

Beneficiile armurariului, planta din care este extrasă silimarina

De multe ori, cele mai eficiente remedii se găsesc în natură, iar armurariul nu face excepție de la această regulă. Denumit științific Silybum marianum, armurariul nu este altceva decât planta cunoscută popular sub denumirile „ciulin” sau „scai pestriț”. Introdusă în rutinele ce vizează sănătatea ficatului și nu numai, această plantă are multiple beneficii pentru sănătate, datorită conținutului în silimarină, scrie csid.ro 

Ciulinul își are originile în Europa de Sud și preferă solul uscat. În țara noastră, se regăsește din belșug în zona câmpiei Dobrogei și este utilizat în alimentație, dar și sub formă de supliment alimentar.

Ce este armurariul și ce substanțe conține

Armurariul, cunoscut și drept „scai pestriț”, este o plantă cunoscută pentru efectele sale benefice asupra sănătății. Utilizat pentru susținerea sănătății hepatice, compusul principal regăsit în Armurariu este silimarina.

În zilele noastre, armurariul se cultivă cu precădere pentru obținerea compusului principal, silimarina, un complex de bioflavonoide (silibina, silicristina și silidiamina) cu rol hepatoprotector, antioxidant și de susținere a sintezei normale de compuși cu caracter antioxidant (glutation și superoxid dismutaza). Acestea au rol hepatoprotector, antioxidant și crește producția naturală de glutation și de superoxid dismutază.

Beneficiile extractului de armurariu și al principiului activ conținut – silimarina pentru sănătate

Silimarina provenită din extractul de armurariu este cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante, antivirale și antiinflamatoare. Medicina tradițională folosea acest extract pentru tratarea afecțiunilor ficatului și ale vezicii biliare, pentru a stimula producția laptelui matern, dar și ca remediu pentru eventualele perturbări în funcționarea normală a ficatului rezultate în urma mușcăturilor de șerpi veninoși sau a ingestiei de alcool și substanțe otrăvitoare. Știința confirmă mai multe beneficii ale extractului de armurariu si al principiului activ continut – silimarina:

Hepatoprotector

Extractul de armurariu se folosește adesea datorită rolului său hepatoprotector. Acesta se folosește ca terapie complementară în cazul persoanelor care suferă de diferite afecțiuni ale ficatului, precum steatoza hepatică alcoolică sau non-alcoolică, hepatita sau chiar ciroza. Silimarina este folosită și pentru a proteja ficatul de diferite tipuri de toxine și pentru a susține regenerarea celulară.

Cercetările medicale au demonstrat că același extract poate îmbunătăți funcția hepatică, atunci când este administrat ca supliment alimentar pentru ficat, având acțiune în reducerea procesului inflamator local. Acest lucru se întâmplă datorită funcției antioxidante a silimarinei, care neutralizează acțiunea radicalilor liberi produși în timpul metabolizării diverselor tipuri de compuși.

Adjuvant în tratarea dislipidemiei

Ciulinul de lapte poate fi utilizat în tratarea dislipidemiei, deoarece are un efect hipolipidemic. De asemenea, completarea tratamentului alopat cu suplimente pe bază de armurariu reduce riscul dezvoltării diabetului zaharat, datorită efectului său de modulare a glucozei.

Protector al sistemul osos – previne osteoporoza

Pierderea progresivă a masei osoase rezultă în apariția osteoporozei, o afecțiune care se manifestă prin reducerea densității osoase, dureri și predispoziție la fracturi.

Armurariul testat experimental și pe animale stimulează mineralizarea oaselor și are un potențial rol preventiv pentru pierderea masei osoase. Studiile sugerează și că ar putea fi util în terapia pentru prevenția sau împiedicarea pierderilor osoase asociate menopauzei.

Remediu complementar în tratarea cancerului

Efectele antioxidante ale silimarinei provenite din armurariu ar putea avea efecte anticancerigene. Pe lângă asta, același extract ar putea fi util în reducerea efectelor secundare pe care le întâmpină pacienții care se tratează de cancer.

Adjuvant în tratarea acneei

Acneea este o afecțiune cronică inflamatorie a pielii. Deși nu prezintă riscuri de complicații, poate lăsa semne la nivelul epidermei. De altfel, este dureroasă și poate afecta sănătatea emoțională.  

Citește continuarea pe csid.ro

Share:

Articole recomandate