Odoraș.

Odoraș.

Poveste de viaţă! „Şcolare este prioritară, iar maşina de spălat poate aştepta...”

Poveste de viaţă! „Şcolare este prioritară, iar maşina de spălat poate aştepta...”

Niciodată nu și-a imaginat că viața fără de copii poate fi atât de apăsătoare, iar atunci când aceștia au plecat în lumea mare după un rost în viață, Olga Bobeico, din satul Alexeevca, raionul Ungheni s-a simțit “dezarmată”, fără zâmbetele și gălăgia lor. “Salvarea” a venit din partea unui asistent parental profesionist din localitate (devenit ulterior asistent social comunitar), care a convins-o că dragostea față de copii nu se răsfrânge numai asupra celor biologici. Astfel, susținută de familie, femeia a devenit asistent parental profesionist.  

Copiii au venit și au plecat pe rând, însă soții Bobeico până acum păstrează în amintire crâmpeie din istoria fiecărui copil care le-a pășit pragul – cum erau la început, cum s-au dezvoltat, ce au învăţat, cum au evoluat ulterior. “La început copiii sunt retraşi, iar comportamentul este altul decât şi-ar dori cei care îi iau în îngrijire, dar prin afecţiune şi cu vorbe bune, copiii se ataşează foarte mult de noii părinţi, îi înţeleg dintr-un cuvânt şi îi ascultă”, spune femeia. Nici asistenţii parentali profesionişti nu îi scot din inimă. Chiar și peste ani se interesează de tot ce fac copii după ce pleacă din familia care i-a găzduit.

Soţii Bobeico povestesc că s-au străduit şi au creat condiţiile necesare pentru ca toți copii care le vin în familia lor să se simtă ca acasă. Acum le-ar trebui o maşină de spălat cu regim automat, care i-ar scuti femeii din timpul dedicat muncii pe care o face zilnic, având atâția copii în îngrijire. Chiar dacă își pot permite achiziția, la moment, soții Bobeico preferă să dea prioritate educației și dezvoltării copiilor, astfel ca ei să nu ducă lipsă de nimic, or, hainele și rechizitele școlare le sunt prioritare. “Iar maşina de spălat mai poate aştepta”, zâmbește modest femeia. 

Exemplul soților Bobeico a fost preluat de alte cinci familii din localitatea lor care, la fel au luat copii în plasament. Acest fapt i-a bucurat și i-a ambiționat mult. De aceea, azi ei vin cu un îndemn către toţi cei care au posibilitate să îngrijească un copil aflat în dificultate: “Iubiți-i, creșteți-i și educați-i cu răbdare şi înțelepciune. Faceți un bine. El neapărat va fi răsplătit mai târziu tot de aceşti copii, cu o vorbă bună şi o mulţumire”, spune convins asistentul parental profesionist.

 

Articol realizat în colaborare cu organizaţia “Parteneriate pentru fiecare”

Parteneriate pentru fiecare copil implementează proiectul “Familie puternică pentru fiecare copil” cu susţinerea financiară a Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltarea Internaţională (USAID), care va dura pînă în iunie 2017 şi are scopul de a îmbunătăţi siguranţa, bunăstarea şi dezvoltarea copiilor în situaţie de risc şi a celor lipsiţi de îngrijire familială adecvată în Republica Moldova.

Share:

Articole recomandate