Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

A doua relație și primii copii sau cum să gestionăm conflictele între noua și vechea familie?

A doua relație și primii copii sau cum să gestionăm conflictele între noua și vechea familie?

Oricât de mult ți-ai dori o familie pentru totdeauna, oricâte jurăminte n-ai face la altar, viața îți poate juca feste și uneori, cu sau fără voia ta, ajungi să divorțezi. Nu este un moment plăcut pentru nimeni, nici pentru parteneri și cu atât mai mult pentru copii. Dar, încerci să-ți vezi de viață, îți cauți și poate ai noroc să-ți și găsești un alt partener. Cum te descurci? Pe copii trebuie să-i vezi, să-i întreții, să-i ajuți cum poți. Mai ții legătura cu fosta sau fostul fie pentru nevoile copiilor, fie pentru dus-adus de undeva, fie trebuie să-i mai iei la tine când mama sau tatăl lor este în vacanță sau într-o deplasare.

Acasă, partenerul/ă vrea să profite la maximum de timpul tău liber și de viața ta, însă unele obligații se suprapun și este foarte greu să te rupi în două. Nu mai zic de faptul că va fi nevoit să-ți accepte copiii, să aibă grijă de ei, să petreceți timp împreuna și să formați o familie în tot sensul cuvântului. Lucruri pe care nu i le poți cere și cu atât mai mult, nu îl poți obliga.

         Dar, să vedem care sunt problemele cu care te poți confrunta.

  • Gelozia actualului partener. Chiar dacă te-ai despărțit de mult de fostul sau fosta și nu mai ai niciun sentiment romantic față de acesta, partenerul tău prezent tot ar putea fi gelos pe discuțiile voastre telefonice, pe întâlnirile programate sau întâmplătoare în care nu discutați decât probleme administrative legate de cei mici. Ea este geloasă pentru că se teme de restabilirea relațiilor și va încearca să-ți limiteze cât poate comunicarea cu prima nevastă sau copiii. Mai mult, va suferi, îți va reproșa și vă veți certa. El s-ar putea să fie gelos până și pe copii, pe timpul pe care îl pretreceți împreună, pe faptul că te dai jos din pat când are un coșmar sau chiar dormi cu cel mic.
  • Răutățile fostului. Nici primul soț nu e întotdeauna lapte și miere, că altfel nu ați fi ajunsla divorț, nu? S-ar putea să fie mânat de sentimente răzbunătoare, s-ar putea să fie și gelos pe fericirea ta și să se victimizeze ori de câte ori are ocazia. Te poți trezi cu un telefon în miez de noapte că cel mic are o durere de măsea sau chiar poți rata un concediu pentru că a trebuit să plece într-o delegație și nu are cine să stea cu copilul.
  • Nazurile copiilor. Copiii nu sunt maturizați din punct de vedere emoțional și au o instabilitate afectivă ce poate dura ani de zile. Azi te pot iubi, mâine te pot urî din tot sufletul lor inocent. Și poate tu vei scăpa de crizele și manifestările lor, pentru că ești părintele lor, dar actualul partener s-ar putea să se trezească cu sare în loc de zahăr sau chiar cu o piuneză pe scaun.
  • Banii. Ai o pensie alimentară de plătit. Doar că aceasta nu este întotdeauna de ajuns. Să crești un copil costă la propriu foarte mult. Haine, încălțăminte, cursuri, vacanțe, excursii, tabere, toate acestea trebuie suportate în egală măsură de ambii părinți, care, din păcate, nu mai locuiesc sub același acoperiș. Din păcate, acțiunile tale s-ar putea să nu fie tolerate la infinit de noua ta cucerire. Bugetul vostru este la comun și poate nu-și dorește să plătească pentru un trecut care nu-i aparține.
  • Părinții tăi. E posibil ca părinții tăi să considere încă vie prima ta familie, să fie atașați, să-l placă pe primul lor ginere sau noră, să-i adore pe copii. De aceea, fără să vrea, vor avea o atitudine ostilă pentru noul partener și vor da vina pe el pentru multe lucruri care pur și simplu se întâmplă.

         Sunt doar unele dintr-un ocean de alte probleme cu care te poți confrunta. Ce poți să faci?

SITUAȚIA 1: TATĂL RECĂSĂTORIT

  1. Fii sincer! Viitoarea ta cea de-a doua soție trebuie să știe de la început adevărul despre statutul tău. Câți copii ai, când ai divorțat și care au fost motivele. Trebuie să fie în totalitate decizia ei dacă vrea sau nu să rămână cu tine și nu-i poți cere să te accepte cu un trecut atât de stufos dacă nu-l poate duce pe umeri. Nu-i ascunde lucruri, luați împreună deciziile cu privire la bani, la timpul pe care îl petreci separat cu fiul sau fiica ta sau zilele în care va sta la voi. Transparența te va scuti de nervi, certuri și scandaluri.
  2. Respectă-ți ambele soții! Nu contează din ce motive te-ai despărțit de prima, principalul lucru este să păstrezi un sentiment de respect și loialitate față de ea, la fel ca și față de actuala ta soție. N-o vorbi de rău pe mama copiilor tăi, n-o bârfi și nu te certă cu ea, oricât de greu îți va fi s-o suporti. Fiți civilizați de dragul copiilor. Și neapărat impune niște reguli. Nu te poate suna la orice oră din zi și din noapte, nu-i mai aparții și ai și tu o viață. Trebuie să înțeleagă și să-ți respecte și ea noua familie.
  3. Nu uita că ești părinte! Oricât de îndrăgostit n-ai fi, nu uita niciodată de copii. Nu lipsi de la serbări, de la meciurile importante și nu uita de zilele lor de naștere. Este foarte important să petreci timp cu ei și să o faci și pe soția ta să înțeleagă că toți aveți nevoie de asta. Ca tată vei fi obligat să-ți ajuți uneori financiar copilul, dincolo de pensia obligatorie, dar nu trebuie să exagerezi.
  4. Încurajează comunicarea actualei soții cu copiii tăi. Încearcă să dezvolți și să susții dorința celei de-a doua soții de a comunica cu copiii tăi. Este bine când se încheagă această comunicare, dar nu ar trebui să-i impui să-i iubească ca și cum ar fi ai ei pentru că este foarte greu. Dacă vezi că face eforturi, marchează toate încercările reușite de a stabili o comunicare cu copilul. Fii corect în acest meci disputat între ei și nu lua doar partea unora sau altora.
  5. Tratează-ți toți copiii la fel. Când se naște un copil în a doua căsătorie, este posibil ca primul copil să se simtă abandonat și inutil. De aceea, trebuie să-i explici clar primului născut că pentru tine ca tată nu va exista nicio diferență între copii. Că il iubești în continuare la fel și vei depune toate eforturile ca viața lui să nu se schimbe prea mult.

SITUATIA 2: MAMA RECĂSĂTORITĂ

Crearea unei noi familii, pentru o femeie cu un copil dintr-o căsătorie anterioară este o sarcină foarte dificilă. Un bărbat se căsătorește cu aceasta pentru că o iubește și nu neapărat pentru că ii iubește și copilul. Desigur, copilul nu este un străin, dar ocupă prea mult din timpul și atenția mamei sale, iar soțul se poate simți abandonat

Când copilul este mic poate fi mai usor să-l integrezi pe viitorul tătic. Cu cât copiii sunt mai mari, cu atât s-ar putea să ai impresia că aceștia “au fi fost înlocuiți” și din îngerași s-au transformat în huligani.

CE POȚI FACE AICI?

  1. Nu cere imposibilul! Amintiți-vă, că atunci când creați o familie, bărbatul își asumă obligații doar față de viitoarea lui soție. Desigur, el stie statutul dvs., și-a asumat și acceptă copilul, dar poate nu este capabil să-și ia prea în serios rolul de tată pentru un copil care nu este al lui. Așa că nici tu nu i-o cere. Lasă-l să simtă cu adevarat asta.
  2. Acordă-ți timp și răbdare. De regulă, o femeie așteaptă ca soțul ei să stabilească contactul cu copilul, iar dacă acest contact nu funcționează, începe să-și învinovățească bărbatul. Dar, a fi tată vitreg este deja destul de dificil, iar presiunea suplimentară a soției duce la conflicte și la agravarea unei situații deja dificile. Dă-le timp să se obisnuiască unul cu celălalt, trăiesc într-o casă, n-au cum să se războiască la infinit.
  3. Căutați compromisuri și puncte comune. Intuitiv, fiecare femeie poate găsi propria abordare individuală a ambelor părți, fiind conștientă mereu că la început va trebui să fie între două focuri – soț și copil. În orice caz, nu trebuie să neglijeze niciuna dintre părți.
  4. Comunică cu partenerul tău. Vorbește deschis cu soțul tău și încearcă să-i explici că dragostea ta pentru copil și dragostea ta pentru el sunt sentimente complet diferite. Uneori, un copil are nevoie de mai mult timp și grijă, dar asta nu îți schimbă atitudinea față de bărbatul pe care îl iubești

Câteodată, bărbații sunt geloși pe copii pentru că… le amintesc de fostul soț al iubitei lor. Spune-i soțului tău că îți iubești copilul și nu amintirea altei persoane. Tot ce a fost este un trecut la care nu vrei să te întorci și tot ce contează este relația ta actuală.

5. Pregătește-ți din timp copilul. Pentru un copil, sosirea unei noi persoane în familie este, de asemenea, traumatizantă. Este necesar să-l pregătiți în avans pentru acest eveniment, ajutându-l să discearnă toate calitățile pozitive ale viitorului tată vitreg. Nu e normal să se trezească dimineața cu un bărbat străin la baie. Petrece-ți timp împreună înainte, ieșiți în oraș, poate într-o vacanță de o zi, dar nu-l pune în fața faptului împlinit pe copil. Folosește cuvântul „prieten” și nu „tată”, astfel încât copilul să nu creadă că viitorul tău soț îi amenință relația cu propriul său tată. La nevoie, apelează la un psiholog, care îl va ajuta pe cel mic sa înțeleagă și să treacă mai ușor peste aceasta schimbare.

6. Creați noi tradiții de familie și mențineți-le. Fă-ți timp pe care să-l petreci doar cu copilul și doar cu soțul tău. Cere-i tatălui biologic sau altor rude să ia copilul o dată pe săptămână și dedică acea zi soțului tău, lăsând deoparte toate treburile casnice. Obișnuirea unuia cu celălalt este un proces lung care necesită timp. Cu toate acestea, dacă acest timp este plin de dragoste și atenție, va ajuta la depășirea oricăror obstacole.

SITUAȚIA 3: MAMA SAU TATĂL VITREG

Ai întâlnit în sfârșit persoana visurilor tale, care îți satisface pe deplin toate dorințele, dar există un „dar”. Are copii din prima căsătorie. La prima vedere, poate părea că fiul iubitului sau iubitei tale din prima căsătorie, care locuiește cu celălalt părinte, nu-ți va face probleme. Cu toate acestea, există capcane. Trebuie să fii pregătit/ă pentru faptul că persoana iubită își va petrece o parte din timpul liber cu copilul și fostul soț, lucrul care te poate deranja. Cum procedezi?

  1. Gelozia este un semn al nesiguranței! Nu face o scenă și nu țipa dacă soțul tău petrece ceva mai puțin timp cu tine și se vede cu fosta și copilul lor. Găsiți un compromis. Propune-i să se vadă cu cel mic pe un teritoriu neutru (la cinema, în parc sau la grădina zoologică) și nu la ei acasă.
  2. Nu insultați în niciun caz mama copiilor în prezența acestora! Nu vor uita niciodată, îi va durea foarte tare și te vor urî pentru asta. Ba mai mult, te vor spune fostei soții și lucrurile vor degenera foarte mult.
  3. Nu încerca să cumperi dragostea copilului cu jucării, haine, device-uri! Atunci când vă întâlniți prima dată, acționați natural, întrebați-l despre interese și acordați-i atenție, fără a-i dezvolta spiritul consumatorism și a-l învăța să profite de situație. Nu trebuie să demonstrați nimănui nimic, nu concurați cu nimeni. Este adevărat, pentru o femeie contează foarte mult dacă partenerul ei îi acceptă și îi crește copilul, dar totul trebuie să vină cât mai natural.
  4. Permite-i soțului și copilului său să fie singuri! Mai ales dacă nu locuiește cu voi. Lasă-i în pace și caută un motiv pentru a pleca de acasă (la cumpărături, întâlniți-vă cu prietenii). Chiar poți să le iei bilete la un meci. Un copil când vine în cea de-a doua familie, vine pentru părintele lui, nicidecum pentru iubita acestuia.
  5. Nu încerca să-i înlocuiești mama sau tatăl! Petrece timp împreună cu copilul. Roagă-l să te ajute, de exemplu, să faci un tort pentru ziua tatălui sau cere-i sfaturi cu privire la cadou. Fiți prieteni, cunoștințe, amici, chiar spune-i să-ți zică pe nume, dar nu încerca să-i fii mamă sau tată pentru că nu-i va plăcea acest lucru.
  6. Asumă-ți rolul de membru al familiei cu drepturi depline. Un bărbat care s-a căsătorit cu o femeie care are un copil nu ar trebui să devină peste noapte educator, dar asta nu înseamnă că ar trebui să se retragă complet. Dacă discută cu copilul și îl anunță că îi pasă de ceea ce i se întâmplă, va face primul pas către o relație de încredere. Apoi va începe treptat să ocupe un loc din ce în ce mai mare în viața copiilor.

Relațiile interumane sunt extrem de complicate, e foarte greu să găsești o rețetă magică și universală pentru toată lumea. Sunt atâtea situații și atâtea complicații, încât nu ai cum să le prevezi pe toate și să le discuți într-o singură emisiune. Dar eu îndemn întotdeauna la raporturi civilizate, respectoase și de bun simț nu doar în interiorul familiei, ci și în exteriorul ei. Doar respectând, vom fi respectați și doar așa mai putem schimba cumva lumea. 

Sursa: taticool.eu

Share:

Articole recomandate