Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Succesele obținute de Republica Moldova datorită vaccinării

Succesele obținute de Republica Moldova datorită vaccinării

Conform declarației Biroului Regional European al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ultima săptămână a lunii aprilie a fost declarată „Săptămâna Europeană a Imunizărilor”. Republica Moldova, alături de toate țările din regiunea europeană, se alătură la acest eveniment pentru a crește gradul de conștientizare privind dreptul și responsabilitatea fiecărei persoane de a fi protejat împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare.

 În ultimii 60 de ani, imunizarea a salvat viața mai multor copii decât orice altă intervenție medicală. Declinul dramatic al bolilor precum poliomielita, difteria, tetanosul, hepatita virală B, rubeola, rujeola, tusea convulsivă, oreionul, în ultimele decenii în regiunea europeană, se datorează vaccinurilor sigure și eficiente. Prin vaccinare, fiecare persoană investește în propria sănătate, contribuie la protecția comunității și la eliminarea bolilor.

Republica Moldova se numără printre cele 33 de țări care au eliminat cu succes rujeola și rubeola indigenă. Comisia regională europeană pentru verificarea eliminării rujeolei și rubeolei a ajuns la această concluzie bazată pe acoperirea vaccinală durabilă în Republica Moldova și sistemul de supraveghere epidemiologică de înaltă performanță a acestor maladii. 

Succesele obținute de Republica Moldova datorită imunizărilor:

• a fost eliminată poliomielita și menținut statutul țării libere de această infecție;

• în anul 2016 Republica Moldova a obținut statutul de eliminare a rujeolei și rubeolei indigene;

• în anii 2011-2017 n-au avut loc cazuri de tetanos, difterie, indigene de rubeolă;

• comparativ cu anul 2000, în 2017 a fost redus numărul cazurilor: - de oreion de la 1.943 la 78, de hepatită virală B de la 751 la 23, la copii de la 85 la 1 caz;

• implementarea vaccinului contra infecției rotavirale a favorizat reducerea numărului de bolnavi de la 782 în anul 2012, la 396 de cazuri în anul 2017;

• în decembrie 2017 fost implementat vaccinul contra infecțiile provocate de Papilomavirusul uman (anti-HPV) de rând cu cele mai dezvoltate state din lume, acesta fiind foarte sigur și eficient în lupta cu cancerul de col uterin.

Fiecare persoană neimunizată, indiferent de vârstă, este expusă riscului de contractare a unor boli, care pot fi prevenite prin vaccinare, iar ratele scăzute de imunizare la nivel comunitar sporesc foarte mult riscul apariției epidemiilor.

Programul National de Imunizări pentru anii 2016-2020, prevede asigurarea finanțării procurării vaccinurilor și accesul gratuit al populației la serviciile de imunizare calitative și inofensive, prin utilizarea doar a vaccinurilor înregistrate în țară, de la producători acceptați de către Organizația Mondială a Sănătății.

 

 

Foto simbol: bagnet.org

Share:

Articole recomandate