Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Medicul Ofelia Ivasi ne spune cum trebuie să-l îmbraci pe copil în funcție de temperatura aerului

Medicul Ofelia Ivasi ne spune cum trebuie să-l îmbraci pe copil în funcție de temperatura aerului

Dimineața e frig și ieșind cu copilul pe afară îl îmbraci cât mai gros, ca nu cumva temperatura rece să-l afecteze. Dacă însă ești cu el afară și la amiază, constați că s-a făcut cald. Ce faci? Îl lași la fel de încotoșmănat sau îl mai eliberezi de haine? Alegi hainele care ți se par cele mai potrivite, vezi cum sunt îmbrăcați alți copii de la terenul de joacă sau intri pe internet și întrebi alte mămici ce fac în asemenea situații?

Cu siguranță, te-ai confruntat cu asemenea situații de când ai devenit mămică. Adesea însă se întâmplă că grija față de vestimentația micuțului este excesivă. Dacă mergi la plimbare îmbrăcată doar în niște pantaloni și într-un tricou, de ce crezi că cel mic trebuie să fie cu ciorapi groși, costum cât mai călduros, căciulă legată strâns sub bărbie? Transpirația abundentă a copilului nu este oare un semn pentru tine că nu se simte comod?

Ai putea evita asemenea situații dacă ai participa la tradiționalele șezători organizate de revista Odoraș. Pentru că aici, medicii vin în fața mămicilor și vorbesc despre tot ce ține de sănătatea copiilor și a părinților. În plus, participantele au posibilitatea să adreseze întrebări și să primească răspunsuri, fără a fi nevoite să se înregistreze la policlinică și să aștepte ziua în care va intra în cabinetul medicului de familie. Așa a fost la șezătoarea din 20 septembrie. Otorinolaringologul Ofelia Ivasi le-a povestit mămicilor despre gravitatea anginei, laringitei, otitei și alte afecțiuni ORL la copii, și măsurile pe care părinții trebuie să le ia când această boală afectează pe cineva din familie. Totodată, ea a vorbit despre greșeala pe care o fac multe mame atunci când aleg cum să-l îmbrace pe cel mic și acasă, și atunci când merg la plimbare.

Iată doar câteva constatări și recomandări ale Ofeliei Ivasi:

Sunt familii în care crește un singur copil și părinții fac tot posibilul pentru a-l proteja. Adesea însă această protecție este în exces. Copilul nu trebuie transformat în garderobă, cu supraîncălzirea lor din frică de răceală și de otite. Copiii trebuie să fie îmbrăcați așa cum se îmbracă părinții, adică mai gros sau mai subțire, în funcție de temperatura de afară sau cea din casă.

O altă întrebare pe care adesea și-o pun părinții, inclusiv cei care participă la șezători, ține de importanța căciulii: când este necesară și când copilul poate să stea fără ea? Răspunsul este: căciulița este importantă în primul rând pentru copiii care se nasc cu o greutate de până la 3 kg. În rest, bebelușii trebuie să fie obișnuiți fără căciulițe, fără ciorapi și îmbrăcați cât mai lejer. Copilul poate să îți dea de înțeles că este îmbrăcat necorespunzător prin plânsete și agitație. Dacă îi va fi prea cald, va respira mai des, iar pielea sa va deveni fierbinte și chiar va transpira. Dacă însă îi va fi prea frig, va începe să plângă, iar urechiușele, degețelele și zona gâtului vor fi reci. Când copilul este calm și fericit, doarme liniștit, înseamnă că e îmbrăcat exact așa cum trebuie.

Dacă totuși ți se pare că este frig sau îți este teamă că temperatura se va schimba în timp ce sunteți la plimbare cu micuțul, ia o hăinuță mai groasă ori o păturică de rezervă.

Într-un cuvânt, încotoșmănarea copilului nu trebuie neglijată, însă făcută cu cap. Hainele nu trebuie să fie neapărat foarte groase, dar important e să acopere cât mai mult din suprafața corpului.

Ține minte: când copilul crește în condiții asemănătoare cu cele „de seră”, la maturitate va culege roadele: imunitate slăbită, îmbolnăviri frecvente odată cu răcirea timpului etc.

 

Foto: sfatulparintilor.ro

Share:

Articole recomandate