Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Poți să dezobișnuiești un copil de comportamentul răsfățat?

Poți să dezobișnuiești un copil de comportamentul răsfățat?

În majoritatea cazurilor, părinții își răsfața copiii din dorința de a le oferi tot ce își doresc. Există, însă, consecințe negative ale acestei abordări, cu impact pe termen lung. Excesul de orice fel poate avea efecte mai puțin bune, iar dacă îți copleșești prichindelul cu tot ceea ce își dorește, poți ajunge să crești un copil care nu este foarte recunoscător. Deși vrei să îți faci copilul fericit, vrei, de asemenea, să crești un om bun, empatic și plin de compasiune. Vrei ca prichindelul tău să devină un adult recunoscător și apreciativ.

Cum definim "copilul răsfățat"?

„Răsfățat” este un termen depreciativ pentru copiii care se comportă într-un mod egocentric și imatur. Acest comportament provine din modul în care sunt și/sau au fost crescuți. Rezultă „din eșecul părinților de a impune limite consecvente și adecvate vârstei”, scrie Academia Americană de Pediatrie. Iar mulți copii răsfățați sunt descriși ca fiind „egoiști” și/sau „narcisiști”.

Știi că ai un copil răsfățat dacă acesta:

  • are dificultate în a procesa cuvântul „nu”;
  • este întotdeauna nemulțumit de ceea ce are;
  • acționează într-o manieră egocentrică, crede că lumea se învârte în jurul său;
  • are crize de furie frecvente;
  • nu știe să piardă;
  • își începe în mod regulat propozițiile cu „vreau”;
  • îi este greu să respecte regulile, deoarece crede că acestea nu se aplică în cazul său.

Poți să dezobișnuiești un copil de comportamentul răsfățat?

Cu toții avem cele mai bune intenții când vine vorba de creșterea copiilor și nimeni nu-și răsfață copilul în mod voit. Dar a nu-i răsfăța este ceva ce trebuie să facem în mod deliberat, deoarece va necesita timp, efort, perseverență și poate chiar puțină introspecție. Iată ce recomandă experții:

1. Începe cu o introspecție

Te supără faptul că îi spui „nu” copilului tău? Dacă da, este din cauză că simți că s-ar putea să nu te iubească la fel de mult? Ai crescut într-o casă în care nu erai întotdeauna sigur/ă cât de iubit/ă erai? Răsfățarea unui copil își are adesea rădăcinile în modul în care noi, părinții, am crescut și în viziunea obișnuită asupra parentingului ca fiind o șansă de a nu repeta greșelile pe care părinții noștri le-au făcut când ne-au crescut.

Așadar, dacă vrei să ajungi la cauza răsfățului, nu te uita la psihicul micuțului care cere, ci mai degrabă la persoana care pare că nu-i poate răspunde decât cu „da”.

2. Nu îi mai recompensa comportamentul

Educația prin pedepse sau, în cazul de față, prin recompense, pentru a îmbunătăți comportamentul copiilor aduce efecte pozitive, dar pe termen scurt. Cu alte cuvinte, dacă îi spui micuțului tău răsfățat „dacă faci acest lucru, primești o înghețată” poate că vei câștiga o bătălie (sau vei conduce una), dar nu te vei apropia nici pe departe de a câștiga războiul.

S-ar putea să obții comportamentul dorit pentru moment, dar nu vei reuși să-l transformi într-un obicei sau într-o caracteristică generală pe care dorim să o dezvoltăm la cei mici, cum ar fi onestitatea, bunătatea sau generozitatea.

3. Nu lăsa loc de negocieri

Când în sfârșit ți-ai făcut curaj să îi spui un „nu” hotărât copilului tău, așa să rămână și să nu mai existe cale de întoarcere! Copiii sunt negociatori înnăscuți și pot fi la fel de tenace precum un taur atunci când vor să obțină ceva. Așteaptă-te ca puiul tău să îți ceară de mai multe ori ceva ce își dorește, chiar și după ce ai spus „nu”.

O cheie pentru a face ca refuzul să rămână valabil este să eviți să-i dai prea multe explicații. Copilul tău nu este interesat să îți audă raționamentul - așa că tot ceea ce fac explicațiile tale este să îi ofere mai multe lucruri pe care să le conteste. Nu te lăsa înduplecată!

4. Răsfață-ți în continuare copilul, dar nu cu lucruri materiale

Pregătește niște popcorn și pune un film doar pentru voi doi. Așează-te lângă el și jucați-vă împreună, chiar dacă genunchii îți scârțâie și e aproape ora cinei. Ascultă cu atenție poveștile copilului tău, chiar și pe cele foarte lungi și aparent fără rost.

Cu cât copilul tău știe că este iubit, cu atât mai mult se simte mulțumit, în largul lui și fericit să își vadă de ziua lui, fără să se poarte urât sau să cerșească atenție. Și cu cât te conectezi mai mult și mai autentic cu copilul tău, cu atât mai puținn trebuie să îți faci griji că trebuie să îi cumperi dragostea cu jucării sau tot felul de alte lucruri materiale.

Sursa: qbebe.ro 

 

Share:

Articole recomandate